Na videu bylo vidět, jak policistům unikající obžalovaný vjíždí se svým autem na chodník a ohrožuje chodce. „Vůbec si to nepamatuji. Jel jsem hrozně rychle," uvedl při pátečním líčení. Státní zástupkyně Iveta Eichlerová upozornila, že svou bláznivou jízdou zavinil i dopravní nehodu na jedné z křižovatek, řidičům následně neposkytl pomoc. „Při pronásledování vjel také na chodník u školy. Děti musely uskočit. Kdyby tak neučinily, mohlo to mít fatální následky," doplnila Eichlerová.

Obžaloba v závěrečné řeči žádala pro muže úhrnný trest sedmnáct a půl roku za mřížemi a desetiletý zákaz řízení auta. „Za nejzávažnější považuji pokus vraždy, přečin obecného ohrožení z nedbalosti a přečin nedovoleného ozbrojování. Jen shodou okolností se tu dnes nezabýváme vraždou. Střela se jen náhodou zastavila o plech a neprošla zadním sedadlem. Jinak by nejspíš usmrtila útočníkova syna," uvedla Eichlerová. Státní zástupkyně také upozornila na to, že obžalovaný své ženě telefonicky vyhrožoval zabitím. „Mohl zavinit smrt nejméně dvou lidí. Tvrzení, že si na událost nepamatuje, považuji za účelové," řekla.

Podle obhájce Vladimíra Valáška se soudu nepodařilo prokázat úmysl vraždit. „Neznáme dokonce ani motiv. Silácké řeči zpravidla nesvědčí o záměru skutečně vraždit. Obžalovaný jednal v afektu a ve vzteku. Jeho jednání nebylo předem promyšlené, ztratil sebekontrolu," uvedl. Podle Valáška se jeho klientovi nedostalo dostatečné pozornosti od rodiny a to ho frustrovalo. „Když ho ovládne pocit bezmoci, začíná se chovat primitivně a agresivně. Obzvlášť pokud je pod vlivem alkoholu," doplnil obhájce.

Podobný závěr má i znalecký posudek obžalovaného z oboru psychologie. „Při testech byl lítostivý a rozrušený. Není typický agresor. Je jen impulzivní egocentrik, kterému se nedostávala očekávaná pozornost," uvedla psycholožka Beata Nour Mohammadi.

Při poslední možnosti promluvit před soudem byl obžalovaný stručný. „Byl jsem mimo, nechtěl jsem to udělat," řekl.

Soudkyně Jaroslava Bartošová vyřkne rozsudek koncem dubna.