„Shodují se, že domácí vězení je neúčinné. Třeba proto, že mnoho pachatelů, u nichž přichází podobný trest v úvahu, nemá bydliště, kde si trest odpyká, nebo není jednoduché stanovit podmínky trestu," uvedla mluvčí brněnského městského soudu Petra Hovorková. Tam letos udělili jen dva takové tresty, v celém kraji jich padlo čtrnáct.

Podle Hovorkové soudci vycházejí ze zkušenosti, že trest se nakonec stejně změní ve vězení, protože jej odsouzení nedodržují.

Vězně mají hlídat probační úředníci. „Kontrolují domácí vězně u nich doma, zpravidla podvečer a v noci nebo o víkendech, kdy odsouzený musí být doma. Časy určuje soud," popsal Pavel Krpata z jihomoravské pobočky Probační a mediační služby.

Soudci i odborníci se shodují, že kontroly jsou nedostatečné. „Úředníci jsou velmi vytížení, mají mnohem více časově náročných úkolů, než jen ohlídání trestu domácího vězení. Nemohou kontrolovat každý den. Tím se zvyšuje ochota odsouzených riskovat porušení podmínek. Mají šanci, že jim to projde," uvedl Jan Provazník z Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

I advokáti si všímají, že soudci jsou vůči domácím vězňům skeptičtí. „Vyhýbají se mu. Stalo se nám, že i u případu, kde se nám jevil tento trest jako vhodný, ho soudce odmítl," poznamenal brněnský advokát František Štourač.

K většímu využívání trestu pro domácí vězně může pomoci zavedení kontroly pomocí elektronických náramků. Navzdory dřívějším snahám je úřady stále nedořešily. „Probační a mediační služba nyní s ministerstvem spravedlnosti řeší dodavatele technologie. Výběr se blíží k závěru a po jeho zavedení očekáváme zvýšení počtu trestů domácího vězení," dodal Krpata.

Udělené tresty v Jihomoravském kraji
2012: 82 případů
• 2013: 32 případů
• 2014: 34 případů
• 2015: 33 případů
• 2016 (leden až červenec): 14 případů
Zdroj: Probační a mediační služba