Při řádění děti poškodily několik luceren a rozházely květiny. Hřbitov používaly jako hřiště na parkour, což je kombinace běhu a překonávání různých překážek vyskytujících se ve městech.

Na videu je vidět, jak chlapci přeskakují z jednoho hrobu na druhý a lezou na náhrobky. A navíc mluví sprostě.

Zdroj: Youtube

Začátek v čase 0:34

Výtržnost už vyšetřují policisté. „Případem řádění chlapců v Oslavanech se zabýváme. Ale s ohledem na to, že jsou nezletilí, je pravděpodobné, že případ odložíme," řekla policejní mluvčí Štěpánka Komárová.

V Oslavanech se po dovádění školáků chystají posílit místní kamerový systém, aby hlídal i hřbitov. Podle tamního starosty Víta Aldorfa jsou lidé chováním malých chlapců pohoršení.

On celou záležitost vidí spíše jako hloupou hru. „Otec chlapců už se veřejně omluvil. V tomto okamžiku se to skutečně dá považovat za klukovinu. Žádná větší škoda při jejich řádění nevznikla. I když se chovali nezodpovědně, na videu je vidět, že chlapci nešli na hřbitov s úmyslem cokoliv tam ničit, nýbrž si šli hrát. Nebyli schopní si uvědomit, že jde o pietní místo, kde takové chování není vhodné," poznamenal Aldorf.

Čtěte také: Neúcta k zemřelým: Pozůstalí vyhazují urny do koše

Místní přisuzují školákům škody, které později na hřbitově objevili. „Lampička byla rozbitá, dvířka vytržená. Vítr to udělat nemohl. Já bych ty kluky hnal," řekl České televizi Zdeněk Bureš z Oslavan. Hrob jeho rodiny byl jedním z těch, kde se chlapcům při skákání podařilo výzdobu hřbitova místně poškodit.

Na internetovém portálu YouTube už má video několik stovek zhlédnutí. Původní sice autor smazal, ostatní uživatelé je ale na portál znovu umístili. Lidi chování chlapců pobouřilo. Pod videem je mnoho rozčilených komentářů, často s hrubými výrazy. „Kvůli takovým si lidé myslí, že jsme vandalové," komentoval třeba jeden z naštvaných parkouristů. Pod videem se právě komunita parkouristů shoduje, že chování chlapců bylo nevhodné.

Navzdory tomu, že mnozí lidé označují chování chlapců za vandalismus, hřbitov naštěstí po jejich nevhodné hře jako po nájezdů opravdových vandalů nevypadal. Ti naopak před pěti lety navštívili hřbitov ve Vranovicích na Brněnsku. Zjevně tam přišli hroby poničit. Zůstaly po nich desítky vyvrácených náhrobků a zničených uren. Psali jsme o tom zde.

Čtěte také: Domácí vzdělávání? Dětem chybí spolužáci, obávají se ředitelé