Nejméně dvanáct tisíc rostlin konopí za více než tři a půl milionu korun mělo vyrůst ve třech pěstírnách v Brně. Prodávat je potom měla skupina pěti Vietnamců, kteří kvůli tomu ve čtvrtek čelili obžalobě za nedovolenou výrobu a prodej drog u Krajského soudu v Brně.

Dva z nich se k činu přiznali, zbylí tři jakoukoli vinu odmítají. „Všechno jsou to lži. Nikdy jsem se na ničem takovém nepodílel," tvrdil u soudu Hoang Van Dao, který měl pěstírny provozovat a konopí skladovat u sebe v garáži.

Marihuanu měla skupina vyvážet především do zahraničí. „To je kromě faktu, že šlo o organizovanou skupinu, další z přitěžujících okolností. Prodávali ji na Slovensku a v Německu," konstatovala státní zástupkyně Eva Žďárská.

Kriminalisté gang odhalili vloni v červenci, dva z hlavních organizátorů jim ale stihli utéct zpátky do Vietnamu. „Žádat o jejich vydání nebudeme. Je velmi malá šance, že by nám vyhověli, a navíc v jejich rodné zemi je za prodej a obchodování s marihuanou trest smrti," zdůvodnila Žďárská.

Skupinu objevili celníci na hranicích se Slovenskem, když kontrolovali jejich auto a našli při tom deset kilogramů konopí ve třech sportovních taškách. „Kilo konopí jsme prodávali za třiasedmdesát tisíc korun. Můj přítel zná hodně lidí, kteří s drogami obchodují. Jednou jsem s nimi jela na předání zboží, chtěl mě vzít na výlet," popsala Luu Thi Ngan, která se k obchodům přiznala.

Její přítel mezitím utekl do Vietnamu, když gang policisté začali vyšetřovat. Společně s ním hned po první výpovědi zmizel i hlavní organizátor skupiny Nguyen Van Hai, který při výslechu popřel, že by o nelegálních obchodech něco věděl. „Jsem profesionální hráč karet a při cestách po Evropě jsem potkal spoustu lidí. Jedním z nich byl i majitel obchodu se zahradnickým zbožím. Měl jsem od něj slevu, tak jsem jim jen do pěstírny sehnal vybavení," řekl tehdy při výslechu Hai.

K pěstování se přiznal i Nguyen Quang Bang, který měl pracovat jako zahradník. „Nejdřív jsem byl v Holandsku. Když mi skončilo vízum, zůstal jsem tam ještě pár měsíců načerno. Potom jsem uviděl inzerát na dobře placenou práci dělníka. Když jsem ji vzal, odvezl mě Hai do Brna," popsal Bang.

Deset týdnů se potom staral o téměř devět set rostlin konopí. „Po sklizni jsem toho chtěl nechat, bylo to nebezpečné a nechtěl jsem být pořád zavřený v pěstírně, ale Hai mi to zakázal," dodal Bang. Policie ho zatkla jen pár dní potom.

Kromě samotného pěstování gang poškodil i budovy, ve kterých konopí rostlo. „Vybourali stěny, aby měli místo pro techniku a rostliny. Zároveň se také nelegálně napojili na elektrické vedení vedlejšího domu," popsala Žďárská. Zapříčinili tím škodu za téměř čtyři miliony korun.

Pokud je soud uzná vinnými, hrozí jim až osmnáct let ve vězení.