Obžalovaná má podprůměrnou inteligenci, pila alkohol a kouřila marihuanu. Ale to neznamená, že by nedokázala posoudit své jednání, sdělila včera senátu Krajského soudu v Brně soudní znalkyně z oboru psychologie Blanka Zapletalová. Dodala, že pro jednání ženy z Vlasatic na Brněnsku obžalované z vraždy jejích tří dětí není omluva.

Po příbuzných obžalované dostali u soudu prostor soudní znalci. Ti z oboru psychologie a psychiatrie se shodli, že žena nemá a nikdy neměla duševní chorobu. „Trpí častými změnami nálad. To však není projev psychózy. Byla schopna rozpoznat protiprávnost svého jednání," sdělil psychiatr Petr Stožický.

Obžalovaná, která údajně ve sklepě rodinného domu po porodu udusila dvojčata a o rok později stejně zabila i čerstvě narozenou dceru, je podle znalkyně Zapletalové jednoduchá osobnost. „Je nezralá při rozhodování. Jedná podle momentálních zájmů a neřeší dlouhodobý následek svého jednání," popsala znalkyně.

Dodala, že žena je také hodně nezodpovědná. „Přestože byli ve velmi špatné finanční situaci, nedokázala si odepřít alkohol a marihuanu. Zbytečně utrácela peníze a tvrdila, že čekala na zázrak, který situaci vyřeší," sdělila Zapletalová.

Právě finanční tíseň přiměla podle znalců ženu zabít novorozeňata. Nenapadla ji jiná možnost, jak situaci vyřešit. „Když jsme se bavily o možnosti, že mohla dát děti k adopci, zhrozila se. Bylo pro ni nepředstavitelné, že by její dítě měl někdo jiný. Možnost dát dítě do babyboxu ji prý napadla až ve vazební věznici," popsala smýšlení obžalované psycholožka.

Obžalovaná psycholožce nebyla schopna říct, proč se rozhodla děti usmrtit a jejich těla pak v igelitových taškách schovat ve sklepě u rodinného domu. V domku bydlela s manželem a dalšími dvěma dětmi. „Řekla, že doufá, že jí vysvětlíme my znalci, proč jednala tak, jak jednala," uvedla Zapletalová.

Zdůraznila, že nízká inteligence neznamená, že žena nedokáže posoudit, co dělá. „U těhotenství, kdy čekala dvojčata, by se ještě dalo pochopit, že ji situace zaskočila. Pro jednání po dalším porodu ale už není žádná omluva," řekla znalkyně.

Jeden ze znalců z oblasti porodnictví a gynekologie Aleš Roztočil upozornil soud na takzvanou laktační psychózu. Ta mohla ovlivnit ženino jednání. „Jde o stav, kdy se u matek objevují halucinace a bludy. Může to dojít až tak daleko, že ženy slyší hlasy, které jim říkají, aby dítě zabily," popsal Roztočil.

To však vyvrátil psychiatr Stožický. „K tomuto jevu dochází přibližně týden až čtyři týdny po porodu. Je to psychický stav, kterého by si určitě všimlo okolí," vysvětlil psychiatr. Manžel ani známí ale u ženy nepozorovali žádnou změnu chování po porodu.

Obžalovaná znalcům přibližně popsala, co se ve sklepě podle ní stalo. „Uvedla, že nezjišťovala, zda jsou děti po narození mrtvé nebo živé. Nezajímalo ji to. Po činu na novorozeňata nemyslela. Dodala, že si na ně vzpomněla, jen když šla do sklepa. Tyto myšlenky zahnala tím, že si řekla, že se nic nestalo," sdělila soudu Zapletalová.
Obhájce ženy Miloš Hoff je přesvědčený, že soudní znalci neměli dost času na to, aby vytvořili dostatečný psychologický a psychiatrický posudek. „Protože obžalované hrozí až doživotní trest, měla by podstoupit dlouhodobé psychiatrické, ústavní pozorování," žádal předsedu senátu Tomáše Kurfiřta obhájce.

Předložil také návrhy na další svědky, kteří by přiblížili ženin vztah k alkoholu a drogám. Předseda senátu jednání odročil na čtvrtého března.

Sledovali jsme online přímo ze soudní síně

11:54 - Předseda senátu Kurfiřt hlavní jednání odročil. Pokračovat bude 4. března.

11:52 - Vyslýchani znalců skončilo. Nyní obhájce Miloš Hoff navrhuje k výslechu další svědky. "Navrhuji také dlouhodobé psychiatrické ústavní pozorování obžalované vzhledem k tomu, že jí hrozí až doživotní trest," vyjádřil se obhájce.

11:44 - Sama obžalovaná znalkyni sdělila, že se před porodem cítila dobře. Popřela tak, že by trpěla depresemi. "U třetího těhotenství by se dalo říct, že ji zaskočilo. Ale pro jednání po čtvrtém porodu není žádná omluva," vyjádřila se Zapletalová.

11:29 - Znalkyně prozradila, jak jí žena popsala události ve sklepě. "Řekla, že po porodu nezjišťovala, zda jsou děti mrtvé nebo živé. Poté už na ně ani nemyslela. Vzpomněla si jen v okamžiku, když šla do sklepa. Myšlenky ale zahnala tím, že si řekla, že se nic nestalo," uvedla Zapletalová.

11:10 - Soudní znalkyně Blanka Zapletalová popsala obžalovanou jako nedůvěřivou a velmi nezodpovědnou ženu s podprůměrnou inteligencí. Podle Zapletalové žena není schopna hlubších citových vazeb. "Je nezralá při rozhodování. Jedná podle momentálních zájmů a neřeší následek svého jednání," dodala k charakteristice osobnosti obžalované.

10:16 - Uvedl také, že žena podle něj po porodu netrpěla poporodní psychózou. "Toho by si totiž všimlo její okolí. Nedá se to skrýt," vysvětlil znalec.

10:08 - Znalec z oboru psychiatrie u obžalované neshledal, že by trpěla nějakou duševní chorobou.

9:59 - Dále bude vypovídat znalec z oboru psychiatrie.

9:50 - Znalec z oboru gynekologie a porodnictví Aleš Roztočil upozornil na takzvanou laktační psychózu, kterou žena mohla po porodu trpět. "Ta může přejít až do stavu, kdy matky trpí halucinacemi. Může to dojít až tak daleko, že ženy slyší hlasy, které jim říkají, aby své dítě zabily," popsal Roztočil. Připustil ale, že tento stav se projevuje až několik dní po porodu. Ne hned po něm.

9:26 - První znalec, který měl za úkol posoudit těla nalezená ve sklepě, potvrdil, že se jednalo o těla tří novorozenců. Dvě z nich již byla v takovém stavu rozkladu, že nemohl určit pohlaví dětí. "U třetího dítěte mužů říct, že šlo o dívku. Po porodu bylo dítě životaschopné. Zemřelo v důsledku udušení," sdělil znalec.

9:14 - Jako první budou vypovídat znalci z oboru lékařství.

9:09 - Předseda senátu Tomáš Kurfiřt právě zahájil jednání. Sdělil, že všichni znalci budou dnes výjimečně vyslechnutí současně. Případ je podle něj totiž komplikovaný a znalci tak mají prostor se vzájemně doplňovat.

9:05 - Dnes budou vypovídat znalci a další svědci. Začátek jednání bude mít menší zpoždění.