Tragédie se odehrála v rodinném domě, kde starší žena provozovala prostituci. Pachatel ji údajně nejdříve svázal provazem a poté ji začal bít. Použil tupý i sečný nástroj a útočil na hlavu. Nakonec ji škrtil vodítkem na psa.

Prostitutka utrpěla řadu zranění včetně zlomenin a krvácení do mozku. Zemřela na místě. Motiv činu není známý. Kriminalisté Eliáše zadrželi až čtyři roky po činu.

Eliáš vinu od počátku popírá. Letos v lednu se jej poprvé zastal NS. Uvedl tehdy, že Eliáš byl shledán vinným na základě nepřímých důkazů a s pomocí výpovědi utajovaného svědka, u kterého nebyly splněny podmínky pro utajení totožnosti. Eliáš ovšem i poté dostal 13letý trest, například s poukazem na pachové stopy, na to, že se prokazatelně s prostitutkou znal a že trpí sexuální deviací.

Obhajoba už po verdiktu odvolacího Vrchního soudu v Olomouci avizovala, že znovu podá dovolání. „Jde o ignoraci rozhodnutí NS. Ten konstatoval, že samotné pachové stopy nepostačují k usvědčení obviněného. Všechny ostatní důkazy mají tak vzdálený vztah k projednávané věci, že nejsou použitelné," uvedl tehdy obhájce Ludvík Ševčík.

NS vyřizuje dovolání v trestních kauzách v průměru za 40 dní. Většinu odmítá. Dovolání nemá odkladný účinek ani přímý vliv na výkon trestu.