O případu v pátek informovali policisté. „Muži dováželi ze Slovenska luxusní auta. V České republice je pak se ziskem prodávali. Při posledním obchodu koncem listopadu se ale nepohodli. Společník obvinil podnikatele, že mu předal kradené auto," popsal začátek konfliktu kriminalista Miroslav Klusáček.

Podnikatel pak chtěl situaci vyřešit tím, že mu společník vrátí auto. „S tím šedesátiletý společník ale nesouhlasil. Prohlásil, že mu auto nevrátí a ani za něj nezaplatí. Na dalším řešení sporu už se muži nedomluvili," sdělil kriminalista.

Jeho společník ho pak začal vydírat. „Požadoval po něm deset milionů korun. Muži hrozil, že zlikviduje nejen jeho, ale i jeho rodinu. Později podnikatele dokonce se svými syny zbil a oloupil. Na jedné ze schůzek mu sebral kromě osobních dokladů i jeho mercedes," popsal zločin kriminalista Klusáček.

Další problém nastal při jednání u advokátky. „Ještě v předsálí kanceláře společník na podnikatele vytáhl nůž a donutil ho pak podepsat deset směnek za celkem tři a půl milionu korun. Když si muži šli ven zakouřit, podnikatel pak využil chvíle a naskočil do tramvaje. Měl strach, co se bude dít dál," konstatoval kriminalista.

V kanceláři nechal vydíraný veškeré osobní doklady a klíče od luxusního auta. Ty si pak jeho společník vzal.

Konflikt mezi dvojicí vygradoval tento týden v úterý. Muži si dali schůzku u jedné z čerpacích stanic u brněnské Slatiny. „Společník si na ni pozval své syny a ještě dalšího člověka. Čekajícího podnikatele zbili a chtěli ho dokonce unést. Muži se ale podařilo utéct," řekl Klusáček.

Pachatele nakonec zadržela zásahová jednotka ve čtvrtek u brněnského Ústředního hřbitova. Asistoval u toho i vrtulník. „Muži totiž neustále měnili místo další schůzky. Vrtulník je musel sledovat a navádět k nim policisty v autech," popsal kriminalista.

Trojici mužů hrozí až dvanáctiletý pobyt za mřížemi.