Podle mluvčího městského státního zastupitelství Jana Petráska souvisí zatčení s Hubálkovou prací na krajském úřadě. „Policie začala Hubálka vyšetřovat kvůli jeho činnosti na úřadě. Na odboru zdravotnictví se zabýval mimo jiné i přidělováním obecních bytů azylantům," sdělil Petrásek.

Zároveň ovšem upozornil, že mimo hranice zákona se úředník přímo ve své funkci nepohyboval. „Vyšetřování se netýká toho, co dělal v pracovní době," upozornil Petrásek.

Zatčený starosta proto podle něho není podezřelý z korupce, ale podvodů. „Sliboval lidem něco, co nemohl splnit," naznačil Petrásek.

Podezřelý skutečně nemohl byty přidělovat. O jejich poskytnutí jednotlivým zájemcům totiž rozhoduje Brno, případně radnice jeho městských částí. A právě azylantům jich dává hodně málo. „Pamatuji si jediné přidělení bytu utečenci. Byl to afghánský doktor ještě v minulém volebním období. Uniká mi, jak by to mohl někdo ovlivňovat. Navíc, pokud by žil z provizí, potřeboval by mnohem více takových případů," myslí si majetkový náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil.

Zároveň ale Rovnosti řekl, že brněnský magistrát má s podivným chováním úředníka Hubálka zkušenosti . „Zaznamenali jsme jeho zájem o pronájmy nebytových prostor. Překvapilo nás, že někdo, kdo pracuje na krajském úřadě, se chová spíše jako realitní makléř hledající místo pro své klienty," uvedl Pospíšil.

Mluvčí zastupitelství upozornil, že Hubálka policie nevyšetřuje jen kvůli podvodům s byty. „Zaměřili jsme se na něj i kvůli další činnosti," řekl Petrásek.

Blíže případ upřesnit nechtěl. „Policie spolu se státním zastupitelstvím se případem zabývá teprve přibližně čtrnáct dní a vyšetřování pokračuje i nyní. Proto nesdělíme žádné bližší informace," uvedl mluvčí.

Odmítl přitom spekulace, že se vyšetřování týká zvláštního prodeje pozemků v Řikoníně, kde je Hubálek starostou.

Přímo policisté zatím o případu mluvit nechtějí. „Případ je na počátku vyšetřování. S ohledem na to a na charakter trestné činnosti nemůžeme poskytnout bližší informace," řekl mluvčí Pavel Šváb.

Krajský úřad už smazal ze svých internetových stránek kontakty na úředníka. Ale jeho zaměstnancem zůstává dál. „Nepřijali jsme proti němu žádná opatření. Podle zákona k výpovědi ani zatím není důvod," uvedla mluvčí úřadu Denisa Kapitančiková.

Hubálek nadále zůstává i starostou obce s necelou sedmdesátkou obyvatel. „Vůbec nevíme, o co jde. Třeba jej za čtyři dny pustí. Zatím proto vyčkáváme. V zastupitelstvu to budeme řešit nejdříve za týden," řekl zastupitel Antonín Koťa. Absence starosty podle něj na chod obce nemá vliv.

Rychle odsuzovat nezávislého starostu zvoleného za její stranu nechce ani místopředsedkyně křesťanských demokratů Klára Liptáková. „Zvláště po aféře Jiřího Čunka lpím na presumpci neviny. Vím, jak je snadné člověka zlikvidovat tím, že na něj ukážete. Pokud se ale ukáže, že je vinen, určitě už za nás nikdy kandidovat nebude," řekla Liptáková.