Mezi zadrženými je čtveřice zlodějů, kteří více než dva měsíce kradli na Ivančicku. „Kromě chat se vloupali třeba i do základní školy, auta nebo kůlny v zahradě rodinného domu. Nejaktivnější ze skupiny byl jedenadvacetiletý mladík, který byl u většiny případů. Na zlodějských výpravách mu často dělal společnost o rok mladší kamarád," sdělil šéf kriminalistů z Brněnska Jaromír Novotný. Dodal, že vloupání se často účastnili další dva dvacetiletí mladíci.

Čtveřice brala především věci, které obratem prodávali v bazarech. Zloději se často zaměřili na měděné kabely a barevné kovy. Celkem mají mladíci na svědomí třiadvacet vloupání, při kterých způsobili škodu přes padesát tisíc korun. „Pracujeme ještě na dalších případech, které mohou být dílo této skupiny," upozornil Novotný.

Další zloděj, kterého se podařilo vypátrat je čtyřiačtyřicetiletý muž, který kradl v prvních týdnech letošního roku na Kuřimsku. Policisté ho viní ze třiadvaceti vloupání. „Obvykle překonal plot a pak se násilím přes dveře nebo okno dostal do chaty. Bral kutilské nářadí i zahradní techniku. V Lelekovicích ukradl třináct králíků. V Kuřimi potom dalších pět. Právě po této krádeži se nám ho podařilo vypátrat," sdělil Malášek. Dodal, že muž způsobil škodu přes sto tisíc korun.

Další odhalenou skupinu tvoří dva osmnáctiletí mladíci a jejich o pět let starší kamarád. Ti vykradli deset chat a jeden rodinný dům na Pohořelicku. „Kradli sítě, udice, navijáky a další rybářské vybavení. Nepohrdli ani snadno prodejnými měděnými prodlužovacími kabely," vyjmenoval mluvčí. Skupina způsobila škodu čtyřicet tisíc korun.

Poslední vypátraný řádil v chatové oblasti Šemlochy poblíž Vojkovic. Vloupal se do pěti chat, ze kterých si mimo jiné odnesl díl hliníkového žebříku nebo meteostanici, a způsobil škodu dvacet tisíc korun.

Všichni zloději byli podle policistů nezaměstnaní a krádežemi si zajišťovali zdroj obživy. Dva z devíti mužů zachránila na začátku roku od pobytu v cele amnestie.

Podle Maláška platí při zabezpečování rekreačních chat stejná pravidla jako u bytů nebo kanceláří. „Potřeba jsou pořádné dveře a okna, případně i bezpečnostní systém, například alarm," konstatoval mluvčí.

Policisté od začátku letošního roku zaznamenali na Brněnsku čtyřicet vloupání do chat. Patnáct se jim zatím podařilo objasnit.