Však také nevytížená linka zhruba po půl roce fungování ukončila provoz. Ve skutečnosti šlo o neobyčejně drzou lumpárnu.

Létaly hlavně peníze

Každodenní lety stroje se stovkou sedadel, která se dařilo obsazovat jen v omezené míře, se staly pláštíkem, který měl přikrýt prachsprostou zlodějinu. Tak to alespoň naznačovalo policejní vyšetřování v roce 2007, které odhalilo daňový podvod mamutích rozměrů – namísto ohlašovaného přílivu turistů a investic se konalo jen přelévání peněz do vlastní kapsy. A na těchto závěrech kriminalisté elitního Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality dodnes nemíní nic měnit. Děj zůstává stejný, pouze se rozšiřuje personální obsazení.

Nápad to byl za 157 milionů korun. Právě o takovou částku podle zjištění vyšetřovatelů pachatelé napojení na brněnskou firmu oškubali stát na daních. Samotná myšlenka přitom nebyla nijak složitá – šlo o čachry s leteckým petrolejem.

Letecké palivo jako nafta

Toto palivo je při užití pro leteckou přepravu osvobozeno od spotřební daně. A právě toho vykukové podle zjištění kriminalistů využili. Ve zmiňovaném roce 2004 společnost provozující leteckou přepravu nakoupila více než 18 milionů litrů leteckého paliva, což bylo mnohonásobně více, než mohla spotřebovat. Ve skutečnosti se také nejednalo o „prolétané“ palivo, ale především šlo o vytvoření přebytků, které se staly předmětem dalších transakcí. Vyplývá to ze slov Jaroslava Ibeheje z protikorupční policie.

„Z nakoupeného množství paliva mělo být podle závěrů policistů prolétáno jen asi 2,5 milionů litrů. Zbylých cca 16 milionů litrů bylo míseno s motorovou naftou a následně distribuováno čerpacím stanicím,“ shrnul podplukovník Ibehej podstatu podvodu. Papírově ale bylo všechno v pořádku – podle dokladů všechno palivo do poslední kapky nateklo do nádrží letadel. A právě zde se díky daňovému úniku zrodily obrovské nelegální zisky.

Obviněných přibylo

Léta trvající vyšetřování vedlo v roce 2009 k obvinění dvojice mužů, kteří podle kriminalistů měli čachry na svědomí. Za zkrácení daně podle tehdejších závěrů kriminalistů nesla odpovědnost dvojice manažerů – generální ředitel a předseda představenstva firmy zajišťující leteckou přepravu.

Osob, které by se měly zpovídat před soudem, je však podle policejních vyšetřovatelů více. Nyní proto bylo v kauze krácení daně zahájeno trestní stíhání dalších dvou mužů, kteří se na transakcích podíleli. „První z nich, majitel několika firem, se měl v roce 2004 dohodnout s již obviněným generálním ředitelem leteckého přepravce na odběrech leteckého paliva. Nákupy petroleje financoval přes čtyři obchodní společnosti, které ovládal. Měl také zařizovat distribuci namíchaného paliva v síti čerpacích stanic,“ konstatoval v neděli Ibehej. Další nově obviněný muž byl podle kriminalistů vykonavatelem vůle spolupachatelů. Právě on podle jejich pokynů zajišťoval odvoz leteckého petroleje na další místa v okolí Kunovic a obstarával o jeho míchání s naftou v poměru 1:1.

Pět až deset let vězení

Policejní detektivové nepochybují o tom, že celá čtveřice obviněných měla o tom, co se s leteckým palivem ve skutečnosti děje, detailní přehled. A všichni tito muži také byli srozuměni s tím, že skutečné nakládání s těmito pohonnými hmotami budou utajovat, aby se vyhnuli placení daně. To skutečně učinili; daňové přiznání podáno nebylo.

Pokud se podezřelé podaří usvědčit před soudem, hrozí jim pět až deset let vězení. Dva z nich jsou stíháni na svobodě – další dva už ale poznali, jak zamřížovaná cela vypadá zevnitř. Kvůli jiným střetům se zákonem je jeden ve vazbě – a druhý dokonce již ve výkonu trestu.