Poškozený utrpěl dvě bodno-řezné rány na krku. „Obžalovaný do krku bodl poškozeného cíleně. Musel vědět, že svým jednáním mohl způsobit smrtící poranění,“ uvedl státní zástupce Ivan Hrazdira.

Podle něj zranění neohrozilo život muže pouze shodou okolností. Což potvrdil také soudní znalec Michal Zelený. „Mohlo dojít i ke smrtelnému poranění,“ řekl u soudu.

Konflikt vyprovokovala láhev alkoholu, kterou shodil kamarád Usheva Lukáš Bárta ze stolu. Poté, co se na místo vrátil Ushev, to svedl na skupinku lidí, mezi kterými byl i poškozený.

Nejdříve došlo ke slovní potyčce, při níž požadoval Ushev peníze. „Řekl jsem mu, že jsem to nebyl já a že mu nic platit nebudu. Pak mi začal vyhrožovat s lahví v ruce,“ uvedl zraněný muž.

Pak se podle svých slov otočil a odcházel. „On mě za rameno otočil a bodl mě do krku přímo tou flaškou,“ doplnil poškozený.

Obžalovaný u soudu tvrdil, že láhev ze země pouze zvedl, chtěl ji muži ukázat a omylem ho s ní strčil do brady. „Kdybych věděl, že flaška má uražené dno, nikdy bych ji nebral,“ bránil se u soudu Ushev.

Skutečnost, že obžalovaný nevěděl, zda je láhev rozbitá, zdůrazňoval také jeho obhájce Jan Juračka. „Osvětlení v místnosti je velice sporé,“ konstatoval.

Většina svědeckých výpovědí však svědčila proti obžalovanému. Podle státního zástupce do sebe svědecké výpovědi zapadaly a doplňovaly se.

Odlišně vypovídal pouze kamarád obžalovaného Lukáš Bárta, který podle svědků láhev shodil. „Jeho výpověď je nevěrohodná, je velmi podobná tomu, co uvádí obžalovaný,“ konstatoval Hrazdira. Vysvětlil, že v přípravném řízení a u soudu vypovídal Bárta odlišně.

Obžalovaný, jenž pochází z Bulharska, se proti rozsudku odvolal. Případem se proto bude zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Ilustrační foto.
Minuty děsu se šťastným koncem. Bosé devítileté dítě pobíhalo po rušné silnici