O případu rozhodoval už podruhé, protože Vrchní soud v Olomouci zrušil původní rozsudek a nařídil doplnění dokazování. Kromě výslechu sousedky obžalované si senát krajského soudu v čele s předsedkyní Jaroslavou Bartošovou poslechl i záznamy telefonních hovorů. „Manžel strašně krvácí z břicha," říkala na jedné nahrávce žena pobodaného. Do telefonu předtím údajně mluvila její dcera, která se v hovoru k vraždě přiznala.

Kdo doopravdy na záznamech hovořil, ale podle obhájce obžalované Tomáše Sedláčka není jasné. „Soud nenařídil provést znalecký posudek z oblasti fonologie. Nikdo tak nedokázal, že volala opravdu obžalovaná," řekl Sedláček v závěrečné řeči a navrhl zproštění své klientky.

Státní zástupce Ivan Hrazdira měl jiný názor. „Ze záznamů jednoznačně vyplývá že pokus o vraždu spáchala obžalovaná. Pobodala svého otce, který se kvůli morbidní obezitě nemohl pohybovat po bytě, v jeho posteli. I malé dítě ví, že v místech, na které útočila, jsou životně důležité orgány. Jednala úmyslně a s rozmyslem," konstatoval Hrazdira.

Zdůraznil i to, že mladá žena neprojevila lítost ani snahu spolupracovat. Od prvního soudu vloni v září totiž obžalovaná stejně jako její rodiče odmítala vypovídat. „O žádných polehčujících okolnostech nevím," dodal státní zástupce. Navrhl trest ve třetině sazby, která je v tomto případě dvanáct až dvacet let vězení.

Senát dal za pravdu státnímu zástupci. „Žena vloni v dubnu v ložnici bytu napadla svého dvaašedesátiletého otce. Nejméně pětkrát ho bodla. Jednou do krku a do stehna, třikrát do břicha. Jen shodou náhod a kvůli obezitě otce nezasáhla životně důležité orgány," konstatovala Bartošová.

V odůvodnění rozsudku zdůraznila, že sám napadený sdělil lékařce, která na místo přijela, že ho pobodala jeho dcera. O tom, kdo mluvil po telefonu se záchranáři navíc neměla Bartošová pochyby. „Volající jasně mluvila v ženském rodě, jasně uvedla, že pobodala svého otce a jasně uvedla své jméno," řekla předsedkyně senátu. Dodala, že žena v telefonu odpovídala na otázky rychle a bylo proto zřejmé, že nespekulovala a odpovědi si nevymýšlela. Žena, obviněná z pokusu o vraždu svého otce, stanula před soudem.

Bartošová také zmínila, že mladá žena má sice podle znalců omezené intelektové schopnosti, ale to, že může otce zabít, musela vědět.

Pobodaný podle rozsudku poskytoval své dceři, která si po základní škole nenašla žádnou práci, jídlo i bydlení. A nedal jí jedinou příčinu k tomu, aby ho napadla. „Navíc nebylo možné přehlédnout, že od prvního soudu vloni v září žena ani jednou neprojevila lítost," vysvětlila Bartošová šestnáctiletý trest vězení.

Je to o dva roky delší trest, než ten který krajský soud ženě vyměřil v původním zářijovém rozsudku. Obžalované a jejímu obhájci se verdikt opět nelíbí. Na místě podali odvolání. Státní zástupce se tohoto práva naopak vzdal.

Rozsudek není pravomocný. Odvolání bude znovu řešit Vrchní soud v Olomouci.