Černý fix vzal obžalovaný do ruky poprvé dvaadvacátého října loňského roku. Rozhodl se totiž bojovat proti hrozícímu omezení provozu Janáčkovy opery. Britovi se za čtyři dny podařilo budovu Nové radnice popsat čtyřikrát. Při pátém pokusu ho chytili policisté.

Na zeď budovy psal obžalovaný ve svém rodném jazyce. Anglické nápisy vyzývaly k záchraně opery a baletu. „Když jsem přišel před dvanácti lety do Brna, oceňoval jsem jeho kulturní úroveň. V říjnu mi ale jedna z bývalých žaček oznámila, že magistrát chce provoz opery velmi omezit,“ popsal začátek případu Vickery.

Před městským soudem uvedl, že se zúčastnil i protestního pochodu devatenáctého října. Byl s ním nespokojený. „Připadalo mi to spíše jako oslava než protestní pochod. Hrála tam hudba, lidé se veselili a nikdo neprojevoval rozhořčení. Rozhodl jsem se tedy projevit svůj názor jinak,“ řekl obžalovaný, který o pár dní později popsal budovu magistrátu.

Městský soud vyhlásil rozsudek v prosinci loňského roku. Britovi uložil povinnost zaplatit způsobenou sedmitisícovou škodu. Jinak ale muž, který se k přečinu přiznal, měl skončit bez trestu. „Myslím, že i pouhé projednávání případu před soudem je pro obžalovaného dostatečný trest." zdůvodnil rozsudek soudce David Otevřel.

Dozorující státní zástupce se proti rozsudku odvolal. Případ se proto v úterý znovu projednával. Tentokrát u Krajského soudu v Brně. Senát vedený Vlastimírem Čechem nakonec odvolání vyhověl. „Napadený rozsudek se ruší ve výroku o trestu. Obžalovanému se ukládá trest osmi měsíců vězení s podmínečným odkladem na dva roky,“ rozhodl Čech.

Jednou z věcí, které odvolací senát při rozhodování zvažoval, bylo to, že Vickery už čelí dalšímu trestnímu stíhání. Je totiž obžalovaný ze sympatizování s nacismem a také z toho, že napadl policistu.

Dvaašedesátiletý Brit se verdikt krajského soudu pravděpodobně teprve dozví. Na jednání se totiž nedostavil. Pokud s trestem nebude souhlasit, zbývá mu poslední možnost. Podat si dovolání k Nejvyššímu soudu.