Jen obhájci čtyřiačtyřice­tiletého Zadeha četli své námitky na úterním líčení téměř dvě hodiny. Soud podle nich neposkytl obhajobě dostatečnou dobu na to, aby se seznámila se spisem. „Má asi sto tisíc stran. Odposlechy pak stovky hodin. Některé části jsou jen v cizím jazyce, například ve venezuelštině. Přitom celý spis má být podle zákona přeložený do češtiny," namítala Zadehova obhájkyně Alena Kojzarová.

Podle ní byl navíc podjatý tlumočník. Druhý Zadehův obhájce Pavel Čapčuch upozornil na nedbalé vedení spisu v přípravném řízení. „Jsou tam vložené prázdné, ale očíslované strany. Některé klíčové odposlechy zmizely," uvedl obhájce.

Podle Čapčucha manipulovala se spisem policie. Měla postupovat při výsleších zaujatě. „Trestní řízení proběhlo v souladu se zákonem. O žádnou manipulaci nešlo," bránil se státní zástupce Aleš Sosík.

Obhajoba si stěžovala také na utajení totožnosti vyslýchaných svědků a nově na nezákonné určení přísedících soudců. „Na hlavní líčení jsme se nemohli řádně připravit. Navrhuji vrátit věc do přípravného řízení," uzavřel svou řeč Čapčuch.

Shahram Abdullah Zadeh u Krajského soudu v Brně.

Soudce Novotný všechny námitky zamítl. „Doba k prostudování spisu byla dostatečná. Kdyby měl být celý přeložen a přečten do posledního písmena, trvalo by to roky," uvedl soudce s tím, že není důvod vracet případ do přípravného řízení. Také určení senátu bylo podle něho standardní.

Novotného pak nařkl z podjatosti advokát Vladimír Vaněk, který zastupoval obžalovaného Josefa Schmida. „Od počátku jste zaujal vůči mému klientovi nepřátelský postoj. Nejednal jste s ním jako s duševně nemocnou osobou. Jsem přesvědčený, že už teď víte, jak rozhodnete. Všechny obžalované uznáte vinnými. Podle mě nejste zákonný soudce," pronesl advokát.

Senát poté na Vaňkův návrh hlasoval, zda soudce Novotného vyloučí. K tomu však nedošlo. „Soudce musí mít s případem nebo s obžalovaným něco společného. Já však pana Schmida neznám. Proto jsem nemohl být vyloučen," okomentoval výsledek hlasování Novotný.

Teprve poté přečetl státní zástupce obžalobu. Podle ní měla zločinecká organizace vedená Zadehem v letech 2012 a 2013 nakoupit do České republiky ze Slovinska a Německa přes čtyři sta milionů litrů benzinu a nafty. S těmi pak účelově obchodovalo nejméně sedmapadesát firem. Rychle zanikaly, aby byly špatně dohledatelné. Při těchto obchodech měli obžalovaní ošidit stát na daních o dvě a půl miliardy korun.

Účast na daňových únicích popírá také Daniel Rudzan, který měl Zadehovi s vedením skupiny pomáhat. „Jsem sice vedený jako jeden z hlavních organizátorů, přesto policie nepovažovala za důležité, abych vypovídal," uvedl Rudzan. Ve středu soud pokračuje výslechy některých obžalovaných.

Shahram Abdullah Zadeh u Krajského soudu v Brně.