Ilie Cioropan z malé rumunské vísky hledal v Česku obživu. Žena mu totiž utekla s jiným mužem do Španělska a jeho dvě malé děti museli vychovávat Cioropanovi rodiče. Peníze však domů žádné nedoveze. Podle žaloby přepadl s dvěma komplici v Doubravici nad Svitavou na Blanensku Petra Vybíhala.

Za mimořádně brutální přepadení, kterým se od středy zabývá brněnský krajský soud, může Cioropan strávit následujících dvanáct let ve vězení. A počítat může i s vyhoštěním z České republiky.

Útok mířil na hlavu

„Skupina Rumunů Vybíhala povalila na chodník, brutálně ho zbila, zkopala a sebrala necelých pět tisíc korun začátkem loňského prosince. Útočníci způsobili muži mnoho zranění. Nejvíce utrpěla jeho hlava. Byla plná modřin a otoků. Vybíhal byl více než pět týdnů v pracovní neschopnosti,“ řekl státní zástupce Ivan Hrazdira.

Cioropan obžalobu rázně popřel. „Vím, že se to stalo, ale já to neudělal. Onen kritický den jsem pracoval až do večera ve firmě Celestica. Vedoucí mi dal po směně peníze a já chtěl druhý den odjet domů, za dětmi do Rumunska. Večer jsem vypil v baru asi sedm piv a jednu kávu. Do lokálu přišli i moji kamarádi. Michael Georgescu a Vasil Nedellcu. Byli hodně rozrušení a bavili se o nějakém Petrovi,“ tvrdil Cioropan před soudem.

Po několika minutách vyprávění o svých životních problémech se však Cioropan rozvzpomněl, že útok na Vybíhala viděl na vlastní oči. „Georgescu a Nedellcu do Petra kopali. Bili ho do hlavy až z něj tekla krev. A potom mu sebrali peněženku, doklady a mobil,“ přiznal obžalovaný.

Soud ovšem zajímalo, proč loupežné přepadení neoznámil policii. I na tuto otázku měl Cioropan okamžitou odpověď. „Mám se zdejší policií špatné zkušenosti. Jednou jsem totiž na brněnském hlavním nádraží potkal dvě slečny, které mi nabízely sex. Soulož stála pět set korun. Dvě stovky předem, tři sta po akci. Sice jsem si zasouložil, ale okradly mě o šest tisíc. Když jsem to šel nahlásit policii, neuměli policisté rumunsky a nechtěli událost vůbec řešit,“ vysvětlil Cioropan.

Přestože se Cioropan snažil hodit vinu na své komplice, i ti odmítají jakoukoli účast na zločinu. „S Vybíralem jsem konflikt měl, ale nic jsem mu nesebral. Jen jsem ho napadl. Ani nevím proč. Byl jsem opilý a on vlastně taky,“ bránil se Michael Georgescu. Po sprše slovních nadávek přišly na řadu údery a kopance. „Mlátili jsme ho všichni tři. Ale já mu nic opravdu nevzal. Ty jeho věci ležely na zemi,“ hájil se Georgescu.

Hlavní líčení provázely časté hádky mezi obžalovanými. Slovní výpadky se snaží z rumunského jazyka překládat do češtiny soudní překladatelka. Předsedkyně senátu brněnského krajského soudu Jaroslava Brožová také musela několikrát muže na lavici obžalovaných uklidňovat. Zchladit horké hlavy cizinců se jí ale dařilo jen díky přítomnosti početné eskorty.