Fuchsa jel se svou přítelkyní na oslavuu narozenin kamaráda na hřiště v Odrovicích. Po několika pivech a panácích tvrdého alkoholu kolem půlnoci usnul na stole. „Po probuzení se ptal, kde jsem celou dobu byla. Jeden kamarád zavtipkoval, že s nějakým cizím klukem ve stanu," uvedla ve čtvrtek přítelkyně obžalovaného Iveta Hudcová. Žárlivý Fuchsa jí pak začal nadávat.

Martin Fuchsa před Krajským soudem v Brně. Podle obžaloby autem úmyslně najel do hloučku lidí.Jeden z narozeninových hostů se Hudcové zastal. „Řval na ni ty nejsprostější nadávky. Řekl jsem mu, že takhle se s dámou nemluví. Vzápětí mi dal ránu pěstí a začali jsme se prát, přidali se k nám i další," pronesl u soudu svědek Bronislav Škůrek.

Poté, co se rvačka uklidnila, Fuchsa nasedl do auta a ujel na pět set metrů vzdálenou benzínovou pumpu. Pak se rozhodl, že se vrátí pro přítelkyni. Když přijel zpátky k hřišti, Škůrek s dalšími lidmi se ho snažili násilím vytáhnout z auta. „Jen jsme se mu snažili zabránit, aby řídil tak opilý. nakonec ale zase ujel," popsal Škůrek.

Náraz ho odmrštil deset metrů

S dalšími třemi kamarády na něj pak čekal na hlavní silnici u odbočky na hřiště. Předpokládali, že se vrátí pro přítelkyni. „Po chvilce jsme viděli, jak přijíždí naším směrem. Několik metrů před námi ale přejel do protisměrného pruhu silnice a namířil si to přímo na nás," vypověděl Škůrek. On, i dvě dívky, které stály o pár metrů dál, stihli ze silnice uskočit. Do Ladislava Marka, čtvrtého z nich, ale Fuchsa narazil asi šedesátikilometrovou rychlostí.

Jeho tělo náraz auta odmrštil deset metrů daleko. Utrpěl vážná zranění lebky, končetin a plic. Podle soudního znalce neměl šanci před autem uskočit. „Od chvíle, kdy si všiml, že auto míří jeho směrem, měl jen asi půl vteřiny na to, aby stihnul zareagovat. To je téměř nemožné," vysvětlil dopravní znalec Jaroslav Sedlák.

Obžalovaný ale odmítá, že by měl v úmyslu někomu ublížit. „Už deset let se léčím se záchvaty migrény. Bolesti byly někdy tak nesnesitelné, že jsem mlátil hlavou o zeď," popsal Fuchsa.

Martin Fuchsa před Krajským soudem v Brně. Podle obžaloby autem úmyslně najel do hloučku lidí.Podobný záchvat ho měl ochromit právě ve chvíli nehody. „Kvůli bolesti jsem ztratil zrak a volant mi vyklouzl z ruky. Vzpamatoval jsem se až po nárazu," vypověděl u soudu.

Při dřívějším vyšetření se ale obžalovaný o záchvatu v době nehody nezmínil. „Tvrdil, že poslední takový záchvat měl naposledy před třemi roky," uvedla soudní psycholožka Marta Holanová.

Podle ní si Fuchsa i přes opilost uvědomoval, co dělá. „Jednal ve vzteku, který alkohol podpořil. Mstil se za předchozí příkoří," dodala Holanová.

Soud se bude případem znovu zabývat v polovině prosince. Fuchsa, který se ve čtvrtek rodině zraněného mladíka omluvil, zůstává ve vazbě.

BARBORA KUBOVÁ