„Policejní hlídka po deváté hodině večer zastavila v Lidické ulici Škodu Favorit. Dvaadvacetiletý řidič z auta vystoupil a začal utíkat. Kličkoval mezi dalšími zaparkovanými auty a zabíhal do bočních ulic," popsala pokus o mužův útěk Straková.

Mladík před hlídkou ale neutekl. „Policisté ho dostihli v Burešově ulici. Nereagoval na žádné výzvy a nespolupracoval. Skončil proto na zemi v poutech," sdělila mluvčí.

Při vyšetřování policisté zjistili, že dotyčný má až do května příštího roku zákaz řízení. „Mladík také vypadal, že je pod vlivem drog. Kvůli tomu skončil na lékařském vyšetření. Policisté se případem v současné době stále zabývají," dodala mluvčí Straková.

V jeden den ho chytili dvakrát

S případy řidičů jedoucích pod vlivem alkoholu nebo drog se policisté v Brně setkávají relativně často. „Jen za první polovinu letoška brněnské hlídky přistihly za volantem 659 lidí, kteří jeli opilí nebo zdrogovaní," upozornil brněnský policejní mluvčí Pavel Šváb.

Mezi ně patřil také devatenáctiletý mladík, kterého policisté zastavili v červenci v centru Brna. „Řidič už na první pohled jevil známky toho, že jel pod vlivem drog. Potvrdil to i orientační test, který v jeho slinách našel amfetamin a metamfetamin," uvedl v pondělí Šváb.

Mladík odmítl lékařské vyšetření. Hlídka ho navíc podezřívala, že by se mohl vyhýbat správnímu řízení. „Dostal padesátitisícovou kauci, kterou nezaplatil. Jeho auto skončilo na odstavném parkovišti," řekl policejní mluvčí.

Jen o několik hodin později zastavila hlídka brněnských strážníků rychle jedoucí sportovní kabriolet s tříčlennou posádkou. Mladík za volantem strážníkům neukázal řidičský průkaz. „Přivolaní policisté pak zjistili, že se jedná o stejného člověka, kterého už dopoledne vyšetřovali. I ve druhém případě vypadal, že před jízdou užil drogy. Byl nervózní, roztěkaný, třásl se a mluvil velmi nevýrazně," popsal událost Šváb.

Drogy v jeho těle potvrdil i v tomto případě orientační test. „Dotyčný i podruhé odmítl lékařské vyšetření. Vysvětloval to tím, že se bojí jehel a obecně nevěří systému v České republice. Užití drog popíral," dodal mluvčí.