Soudce Pavel Göth uvedl, že o vině obžalovaného není pochyb. „Hájil se tím, že poškozeného nekopl, že to musel být někdo jiný. Opak však dokazují ničím nezpochybněné výpovědi svědků, kteří viděli, jak minimálně dvakrát kopl dvaatřicetiletého muže přímo do hlavy," uvedl Göth.

Osudný den desátého května vyzvala novomanželka poškozeného, ať si jde s kamarády posedět do baru, ať se odreaguje, když se celé dny stará o dceru. „Před barem se jeho kamarád nepohodl s Jiříčkem. Poškozený si stoupl mezi ně a obžalovaný mu dal ránu pěstí. Poté ho kopl do hlavy. Zraněný po převozu do nemocnice zemřel," uvedla státní zástupkyně Eva Žďárská.

Zcela odlišně to však popisoval obhájce Martin Holánek. „Při vstupu do baru na Jiříčka kamarád poškozeného pokřikoval sprostá slova a choval se vulgárně. Poté se oba plácnutím rukou usmířili, ale o pár chvil později vyšli z baru. Obžalovaný stál mezi nimi. V tom dal poškozený ránu Jiříčkovi, ten se bránil a vrátil mu ji. Muž spadl a obžalovaný neudržel rovnováhu a přepadl přes něj na zem. Přitom mu nijak neublížil. Určitě ho nekopl," tvrdil Holánek.

Soudní znalec z oboru lékařství Jan Krajsa vypověděl, že se záchranáři muže ještě čtyřicet minut oživovali. „To se jim podařilo a poté ho převezli do brněnské nemocnice. Tam zjistili, že poranění mozku je tak vážné, že už se muž nedá zachránit. Nakonec zemřel na zástavu srdce. Ze zranění na hlavě je zřejmé, že poškozený utrpěl více než dva údery vysoké intenzity do hlavy," řekl Krajsa.

Obžalovaný uvedl, že lituje toho, že na místě byl a že se zapojil do potyčky, při které zemřel člověk. „Podíl na jeho smrti však nemám žádný," je přesvědčený Jiříček.

Potyčce předcházely ještě dva konflikty v březnu, do kterých byl zapojený obžalovaný. „Na stejném místě jako v předchozí události vyprovokoval otec Jiříčka konflikt s mužem z baru. Do toho se vložil obžalovaný a udeřil ho hlavou do obličeje," uvedl soudce Göth.

Obhájce hájil svého klienta tím, že se pouze zastal svého otce. „Když viděl, že muž má v ruce láhev od piva a napřahuje se, aby udeřil jeho otce, tak se do potyčky vložil. Pouze však muže hlavou zasáhl do oblasti úst. Tím to skončilo," řekl Holánek.

Další potyčka se stala opět na stejném místě koncem března. „Jiříček před barem dvakrát udeřil poškozeného do obličeje, a když spadl na zem, tak mu dupl na nohu, až mu ji zlomil. Doba léčení přesáhla šest týdnů," poukázala Žďárská.

Soudní znalec Krajsa uvedl, že zraněný vyhledal lékařskou pomoc až za více než dva dny. „Odmítl operaci i sádru. Nechal si dát pouze ortézu," řekl Krajsa.

Psycholožka Blanka Spíšková označila obžalovaného za nevyrovnanou osobnost, která neuznává pravidla a řád. „Má sklony ke zvýšené agresivitě, je afektivně výbušný a vždy, když se nudí, vyhledává riziko. Málokdy respektuje zákony a celkově odmítá autority," řekla Spíšková.

Obžalovaný musí také zaplatit více než tři miliony korun odškodné rodině zemřelého. „Pojišťovnám musí také uhradit přes sto tisíc korun za léčbu poškozených," doplnil Göth.

Po vynesení rozsudku se ihned na místě odvolal obhájce a státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. „Obžalovanému hrozilo osm až šestnáct let. Já jsem požadovala trest minimálně v horní polovině trestní sazby. Tomu soudce nevyhověl," řekla Žďárská.