Informovala o tom mluvčí brněnského soudu Simona Pešková. Peníze žena posílala muži, se kterým se znala jen přes internet, sliboval jí šťastný život a manželství.

Psali jsme: Sňatkový podvodník na ženě vylákal 110 milionů. Milovala jsem ho, vypověděla

Kromě nepodmíněného trestu brněnský soud Niederlové loni v první polovině prosince uložil i desetiletý zákaz činnosti ve vedoucích funkcích a žena firmě také musí uhradit škodu přes 101 milionů korun. Ty skončily na zahraničních účtech. Další miliony policie dokázala zajistit ještě před jejich převedením do zahraničí. Žena se k činu přiznala, hrozilo jí až desetileté vězení.

Niederlová pracovala jako hlavní účetní ve strojírenské firmě v Kuřimi. U soudu uvedla, že s dotyčným mužem se na internetové sociální síti seznámila v roce 2014. Vystupoval pod jménem David Siegel. "Tvrdil mi, že je americký voják ve výslužbě. Psal, že mne miluje, a sliboval mi šťastný rodinný život. Strašně jsem mu věřila," uvedla žena.

Muž si brzy začal říkat o peníze, na návrat z Afghánistánu, kde údajně pobýval, později na koupi domu nebo letenky. Žena mu je začala posílat. A vystavovala další platební příkazy, přestože údajný Američan stále odkládal osobní setkání.
"Paní obžalovaná jednala zcela záměrně, a to po dlouhou dobu. A byla srozuměna s tím, že z firmy vyvádí finanční prostředky. Pokud věřila, že ty prostředky firmě vrátí, až spolu začnou žít, tak to bylo naprosto naivní," uvedl v závěrečné řeči státní zástupce Tomáš Malík.

"Velmi lituji toho, co se stalo, mrzí mne to. Všechny peníze jsem posílala podle jeho pokynů, věřila jsem, že je vrátíme," uvedla Niederlová.

Žena ve firmě vytvořila desítky fiktivních platebních příkazů za zboží od dodavatelů, kteří však společnosti už nějakou dobu nic nedodávali. Ve firmě dlouho netušili, že peníze putují jinam, platební příkazy podepisovali i její nadřízení.
Peníze zmizely na zahraničních účtech, totožnost muže není známá. Je možné, že šlo o organizovanou skupinu.

Čtěte také: Dahlgren se k čtyřnásobné vraždě přiznal. Byl příčetný, soud potvrdil doživotí