Ne zrovna v rukavičkách se vloupali na konci uplynulého týdne do zlatnictví v brněnské Leitnerově ulici tři zloději. Aby se dostali ke kořisti, vzali dlažební kostku, s níž rozbili skleněnou výlohu. Uvnitř prodejny vzali desítky prstenů a řetízků za bezmála čtyři sta tisíc korun a utekli.

Policie však zloděje za pár desítek minut po činu dopadla. Pachateli krádeže, za kterou by se nemusel stydět ani zkušený zločinec, byli velmi mladí chlapci. Nejmladšímu bylo teprve dvanáct, nejstarší měl sedmnáct let.

„Chlapci nejprve rozbili skleněnou výplň prodejny a z výstavních pultů sebrali přes sedmdesát zlatých a stříbrných prstenů a čtyřicet řetízků. Trojice tak svým jednáním způsobila škodu celkem za tři sta osmdesát tisíc korun,“ přiblížila vloupání brněnská policejní mluvčí Andrea Procházková.

Policisté se o vtrhnutí pachatelů do zlatnictví dozvěděli poté, co jim na pultu centralizované ochrany začal svítit signál. Po krátké pátrací akci hlídka mladíky zadržela na Nových sadech a část ukradených šperků u nich našla.

„Dvanáctiletého chlapce policisté předali rodičům a dva starší mladíky obvinil policejní komisař z trestných činů krádež a poškozování cizí věci,“ doplnila Procházková. Vzhledem k věku pachatelů jim hrozí menší tresty. Za krádež ve zlatnictví mohou jít do mírnějšího vězení maximálně na tři roky.