Dost obtížný způsob, jak se dostat ke klenotům za stovky tisíc korun si našel pachatel, který se v noci na čtvrtek vloupal do zlatnictví Hvězda ve Štefánkově ulici v brněnském Králově Poli. Do malé prodejny se prokopal ze sklepa a odnesl si vystavené šperky za více než půl milionu korun.

„Zloděj se vloupal do prodejny přes strop ve sklepě domu, kam se dostal ze Skřivanovy ulice. Sebral zlaté a stříbrné šperky, poškodil vitríny a prodejní pult. Celkovou škodu majitel vyčíslil zhruba na pět set deset tisíc korun,“ potvrdila Deníku.cz brněnská policejní mluvčí Andrea Procházková.

Miroslav Hvězda, jež je majitelem zlatnictví, si myslí, že šel pachatel najisto. A zřejmě jich podle něj bylo víc. „Měl jsem smůlu, že jsem večer před vykradením šperky neschoval a nechal je vystavené v prosklených vitrínách. Vzali úplně všechno. Netknutá zůstala jen vitrína, kde byla bižuterie,“ řekl Hvězda.

Trezor zůstal netknutý

Přes všechno neštěstí měl prý i docela štěstí. Zloději se nedostali do trezoru, kde bylo další zboží. Jeho hodnota byla rovněž vysoká, ale zlatník ji odmítl upřesnit. Policii vykradený krám ohlásil ve čtvrtek ráno. Jakmile otevřel dveře zlatnictví, všiml si asi půl metru široké díry. Policisté případ zadokumentovali, sebrali otisky prstů a další důkazy. Nyní po pachateli pátrají.

Pachatel nemusel udělat díru za jednu noc. Zřejmě se prokutával do zlatnictví více dní. „Ve sklepě dělá poslední dobou partie dělníků. Mohl to být klidně někdo z nich,“ dedukovala prodavačka z prodejny potravin, které sídlí hned vedle obchodu se zlatem.

Zloděj se také mohl do sklepa dostat poměrně snadno. Jak se brněnský Deník Rovnost přesvědčil, do sklepa jsou probouraná okna. Přístupu nezvaným návštěvníkům brání jen opřené dveře. Vlézt dovnitř proto pachateli s majzlíkem a kladivem nedalo příliš práce.

Podlahou do tabáku

Husarský kousek, který nápadně připomíná vykradené zlatnictví, předvedl i člověk, jež se před několika dny dostal do prodejny tabáku v Husitské ulici. Ta spadá také do městské části Brno-Královo Pole. Jeho čin připomíná scénář detektivky, kde se pachatelé leckdy dostávají na místo pomocí nejrůznějších bouracích technik.

Neznámý zloděj se totiž pomocí páčidla vloupal nejprve do sklepa. Tam ale nic nevzal a pracoval přesně podle filmové předlohy. Pomocí lešenářské trubky a dalšího nářadí se přes strop proboural do přízemí. O tom, že jeho práce musela být neskutečně těžká, není pochyb.

„Aktivní zloděj ale s největší pravděpodobností neodhadl své časové možnosti a před svítáním musel svou práci ukončit,“ přiblížil místo činu kriminalista, který na případu pracoval. Do trafiky, která se nachází nad sklepením, se sice zloděj stačil probourat, ale nic nevzal. „V podlaze zůstala jen malá díra a zloději oči pro pláč. I tak vznikla škoda za nejméně patnáct tisíc korun,“ dodal detektiv.