Krajský soud v Brně v pondělí poslal Dömeho na čtrnáct let do vězení a patnáctiletému synovi ženy přiznal nárok na půlmilionové odškodné. „Trest je to vysoký. Událost se stala, to nepopíráme, ale například míru násilí se prokázat nepodařilo. Ponecháme si lhůtu k odvolání," sdělil obhájce Antonín Foukal.

Přelézal plot

Soud v pondělí vyslechl souseda a také majitele domu, v němž se událost stala. Polorozpadlá stavba byla v exekuci, muž většinou přespával na ubytovně charity. Zemřelá mu chodila krmit a venčit psa. Když se loni v sobotu pětadvacátého října muž do domu vrátil, žena s Dömem tam prý popíjeli víno. „Byl opilý, řval na ni, ale nakonec odešel sám. Potom se pořád vracel. Vždycky přelezl plot a zmlátil ji," uvedl svědek.

Když se Döme zase vrátil, seděla žena na posteli. Podle svědka ji z ní shodil a ona se při tom praštila do hlavy o betonovou podlahu. „Soudní znalci potvrdili, že hlavní příčinou smrti bylo krvácení do mozku, které se rozvíjelo v řádu několika hodin. Pokud by jí do pěti nebo deseti hodin zajistili pomoc, mohla přežít," popsal předseda Daniel Plšek.

Není jasné, kolikrát se Döme do domu vrátil. Celý incident trval až do nedělního večera. Podle státní zástupkyně Evy Žďárské je nepochopitelné, že se zraněné nepokusil její bývalý přítel pomoci. „Řekl jsem jim oběma, ať odejdou. Döme mi dal tři rány do obličeje.
Nebránil jsem se. Měl jsem ale vybitý telefon a tak jsem nemohl nikam zavolat," bránil se v pondělí u soudu svědek.

Dodal, že žena se po útoku Dömeho bála, byla zmatená a unavená. Podle soudních znalců je to jeden z projevů krvácení do mozku. Oba se proto rozhodli jít spát. Útočník se ale opět vrátil, ženu vytáhl ven a nechal ji ležet na ulici. „Zraněnou a podchlazenou ji našly dvě kolemjdoucí, které přivolaly sanitku," dodal Plšek.

Při příjezdu policistů oba muži spali v domě. Soused se o události dozvěděl, až když viděl v neděli večer policejní auta. S Dömem se setkal poprvé, ale s ženou se předtím několikrát bavil. „Jezdila sem občas na víkend. Párkrát mi ukazovala modřiny. V ten den jsem ale nic neviděl ani neslyšel," řekl u soudu.

Půlmilion pro syna

Zemřelá měla patnáctiletého syna. Vídala se s ním ale jen výjimečně. Bydlel u její matky nebo staršího bratra. Mladík po Dömem požadoval odškodné milion korun. Kvůli tomu, že žena chlapce nevychovávala, snížil soud tuto částku na polovinu. „Dotyčnému je jedenačtyřicet let, částka pět set tisíc je tedy minimální. Lze předpokládat, že bude ještě dlouho v produktivním věku," dodal Plšek.

Žalobkyně Žďárská původně navrhovala třináctiletý trest. Döme se ještě před rozsudkem omluvil, jako polehčující okolnost soud považoval i jeho částečné doznání. V minulosti byl už několikrát trestaný za výtržnictví a vyhrožování. Senát ho nakonec poslal na čtrnáct let do vězení. „Opakovaně se dopustil násilí na bezbranné ženě," vysvětlil Plšek.

Zemřelá často pila alkohol a byla ve špatném zdravotním stavu. Měla slabé srdce a cirhózu jater. Podle jejího otce se od roku 2010 scházela s podivnými lidmi. „Většina z nich byli opilci a nezaměstnaní. Byla i v protialkoholní léčebně, kvůli operaci kolena léčbu ukončila," uvedl ve své výpovědi otec. Rozsudek zatím nenabyl právní moci.

DOMINIKA VÁGNEROVÁ