U soudu vypovídali svědci z okolí trojice mužů, kteří podle obžaloby od klientů společnosti přebírali hotovost na převod bytů a pozemků, kterou nikde neevidovali a nechávali si ji. Vytvářeli také falešné smlouvy, na základě kterých z firmy vyváděli peníze. „Systém byl takový, že Jonáš, který byl jednatelem společnosti, podepsal smlouvy, donesl mi je a řekl, ať je odnesu na katastr," popsal vedoucí obchodního oddělení firmy, ve které Jonáš působil.

Dodal, že žádnou kontrolu, která by určila, jestli smlouvy zájemce zaplatil, nedělal. „Neměl jsem přístup k účtům, ani jsem nemohl nic ověřovat," vysvětlil svědek.

Zaplacení neověřoval ani Jonáš, měli to podle něj dělat účetní. „Věřitel zkontroloval a podepsal smlouvy a já jsem je jako jednatel dopodepsal. Všechno ostatní se odehrávalo mimo mě," vypověděl Jonáš.

Pod cenou podle něj obžalovaní pozemky neprodávali. „Možná někomu dali nějakou slevu, když potřebovali rychle peníze, já si ale na nic takového nepamatuji," dodal vedoucí.

Přečtěte si také: Exnáměstkovi primátora Brna hrozí deset let za tunelování

Jonáš tvrdil, že do firmy přišel, aby ji zachránil před krachem. „Bylo nutné zajistit finance kvůli dostavení budovy. Až pak se mohly začít prodávat byty. Na podnik tlačila i banka a měli problémy i s hasiči, kteří chtěli zrušit kolaudaci stavby. Proto jsem do firmy přivedl Čermáka, který se nabídl, že najde investora. Taky se staral o platby," vysvětlil bývalý náměstek.

Čermák ale u soudu vypověděl, že hlavou firmy byl Jonáš a on s podezřelými smlouvami neměl nic společného. „Žádného protiprávního jednání, které mi soud klade za vinu, jsem se nedopustil," konstatoval obžalovaný, který byl už v minulosti odsouzený za podvod.

Z důkazů podle obžaloby vyplývá, že hlavním aktérem tunelování byl Čermák. „Ukazuje se, že jeho podíl na trestné činnosti byl větší než Jonášův, což už se projevovalo už v přípravném řízení. Neměli jsme ale dost důkazů," uvedl státní zástupce Jaroslav Kubeša. Dodal, že se bude v dalších jednáních opírat především o výpovědi svědků a informace z bank.

Není to ale první pochybná kauza spojená s jeho osobou. Jak Brněnský deník Rovnost informoval v roce 2006, Brno získalo palác Jalta právě za jeho působení ve vládnoucí ODS. Město ji vyměnilo za tři domy v centru a pozemky v lukrativních městských částech Pisárky a Stránice. Jaltu odborníci ohodnotili na osmasedmdesát milionu korun, pozemky města měly hodnotu násobně vyšší. Zastupitelé Brna o transakci navíc hlasovali tajně. „Situace kolem Jalty nepochybně vykazuje rysy korupce," popsal dříve soudce krajského soudu Michal Ryška.

Soudní jednání s Jonášem pokračuje v pátek.