VYBERTE SI REGION

Letošní sezona v kraji? Vynikající, tvrdí houbaři

Jižní Morava /ANKETA/ - Houbaření je podle mnohých téměř český národní sport. A nejen Jihomoravané s pletenými košíky každoročně v létě a na podzim plní lesy. I přesto, že letošní hlavní houbařská sezona pomalu končí, někteří budou jíst houby ještě o Vánocích. Díky nadprůměrné sezoně si totiž mohli udělat velké zásoby.

25.10.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Vážení čtenáři, hlasujte v pravidelné anketě v pravém sloupci. Konečné výsledky ankety, která skončí v úterý ve 20:00, najdete ve středečním vydání jihomoravských deníků Rovnost.

„Letošní sezona byla opravdu vynikající. Houby rostly už od jara a lidé mohli najít i vzácné druhy,“ uvedla Drahomíra Sukupová z brněnského Mykologického klubu. Pochvaluje si, že znovu začaly více růst lišky. „Tady jim říkáme kuřátka. Jsou to výborné houby, třeba kulajdu si bez nich neumím představit,“ podotkla Sukupová.

Stále rostou

Podobně mluví i Václav Koplík, který v Ratíškovicích na Hodonínsku vede mykologický kroužek. „U nás jaro ani začátek léta nebyl ideální kvůli poměrně velkému suchu. Pak srážek přibylo, takže od srpna už musel být každý houbař spokojený,“ řekl Koplík.

Jarmila Nejezová z Tišnovska mu dala za pravdu. „Mám svoje místa, o kterých nikomu neříkám. Letos ale rostly hřiby všude,“ potvrdila Nejezová.
Hlavní sezona už podle odborníků sice skončila, ale stále lze z lesa přinést zajímavé úlovky. „Pořád ještě rostou václavky, i když už jich není tolik. Podobně suchohřiby. V naší oblasti je hodně borovic, proto se tu teď daří i čirůvkám,“ uvedl Koplík.

Před čirůvkou fialovou, která často roste v takzvaných čarodějných kruzích, ovšem varoval diabetiky. „Dvě stě gramů této houby je jako dávka inzulínu. Měli by si proto dávat pozor, aby jí nesnědli moc a hladina cukru se jim výrazně nezměnila,“ tvrdí Koplík. Podle něj roste i hodně ryzců. Ne všechny jsou ovšem jedlé. „Když po říznutí do houby vyteče z plodnice červené nebo oranžové mléko, nemusí se jí lidé bát. Pokud je bezbarvé, ať ryzce raději nechají v lese,“ poradil Koplík. Záměna hub totiž může být hodně nebezpečná.

Několik otrav

Lékaři každoročně evidují několik případů otravy nebo alespoň nevolnosti u lidí, kteří houby snědli. Letošní sezona nebyla výjimkou. V brněnské fakultní nemocnici letos zaznamenali minimálně pět případů těžké otravy, kdy houbaři skončili na jednotce intenzivní péče. „Jed lidem může zničit vnitřní orgány. Často jim tedy zůstanou trvalé následky,“ uvedla mluvčí nemocnice Anna Mrázová.

VÍCE SE DOČTETE V ÚTERNÍM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST

MARIE MÁLKOVÁ
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI

ANKETA

Chodíte si pro rady do mykologické poradny?

ANO

12 %

NE

88 %

Hlasovalo: 26     Anketa byla ukončena

25.10.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

O Seniorbus je enormní zájem. Na jízdu lidé čekají i šest týdnů

Brno /FOTOGALERIE/ – Seniorbus, který usnadňuje cestování brněnským seniorům či lidem s postižením, jezdí už půl roku. Měsíčně přepraví okolo devíti stovek lidí. „U pětaosmdesáti procent cestujících jde o seniory, zbylých patnáct tvoří lidé se zdravotním postižením," vyčíslila mluvčí brněnského dopravního podniku Barbora Lukšová.

Učí děti zpívat, celému souboru ušila kroje

Bílovice nad Svitavou - Osmnáctým rokem zpívají děti koledy ve folklorním souboru Bystrouška pod vedením Bohuslavy Hamákové. Letos se zpěvem a tancem připojí k akci Česko zpívá koledy pořádané Deníkem po celé republice. Společně s pěveckým sborem Bach a divadelním spolkem Bota rozezní Bystrouška své hlasy v Bílovicích nad Svitavou na Brněnsku potřetí.

Odejde Zbrojovce snajpr? Útočník Škoda je v kurzu

Brno - Na podzim nastřílel deset branek, vyšvihl se do čela pořadí kanonýrů vedle renomovaného Davida Lafaty. Brněnský fotbalista Michal Škoda se v zimním přestupovém období patrně stane horkým zbožím. Už kolem něj také někteří zájemci krouží. „Mám nějaké informace od manažera, ale spíš čekám na něco konkrétního, zatím je to jen oťukávání, což moc neřeším," odvětil Deníku Rovnost útočník Zbrojovky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies