„Volební účast je oproti podzimním krajským volbám výrazně vyšší," uvedla volební koordinátorka Eva Sychrová z krajského úřadu.

Podle politologa Lubomíra Kopečka to je pochopitelné. „Jsou to první volby svého druhu. Nová hračka, kterou je potřeba si vyzkoušet. Atraktivní jsou i tím, že je jen jeden okrsek pro celou republiku a lidé se mohou s kandidátem ztotožnit," řekl Kopeček. Jižní Morava má podle něj být v účasti spíše průměrná. „Nepatří k regionům, kde tradičně chodí volit málo lidí," poznamenal. Dodal, že čekal výsledek na úrovni parlamentních voleb. „ V nich byla účast třiašedesát procent, takže to odpovídá," řekl.

Volební úspěch Schwarzenberga, který předstihl favorizovaného Jana Fishera, je podle něj úspěch masívní kampaně na internetu v posledním týdnu. „Ukazuje se, že byla úspěšná," řekl Kopeček.

Brno chce Schwarzenberga

Zajímavý je podle něj Schwarzenbergův výsledek v Brně. Tam dostal 32,3 procent oproti 22,5 procentům Miloše Zemana. „Zeman se vyprofiloval jako kandidát levice a slavil úspěch v menších obcích a městech. Naopak ministr Schwarzenberg jako pravicový kandidát vyhrál ve větších městech, jako je Brno," řekl Kopeček.

Oproti zbytku republiky se jižní Morava lišší také větším úspěchem Zuzany Roithové. V kraji skončila s 6,8 procenty už na pátém místě, zatímco v celé zemi až na šestém. „Je kandidátkou křesťanských demokratů. A ti mají na Moravě tradičně vyšší podporu," řekl Kopeček.

Roithová podle něj může zasáhnout i do druhého kola voleb v kraji. „Už vyjádřila podporu Karlu Schwarzenbergovi. Díky lidoveckým voličům tak může uspět i v obcích, kde v prvním kole vyhrál Zeman," řekl Kopeček.

Historicky první prezidentské volby se obešly bez incidentů. „Policisté na jižní Moravě v souvislosti s konáním prvního kola volby prezidenta republiky nemuseli řešit žádné narušení veřejného pořádku nebo ohrožení řádného průběhu volby. V jihomoravských volebních místnostech ani v jejich okolí nedošlo k žádným incidentům," ujistila policejní mluvčí Petra Vedrová. Policisté se podle ní pohybovali v okolí místností okrskových volebních komisí a s členy komisí byli v kontaktu. „Zasahovat však nemuseli," řekla.