Aktivisté vybrali mezi lidmi na serveru hithit.com zhruba 120 tisíc korun. „Jsme spokojení, i když jsme čekali ještě o něco větší zájem. Polovinu vybrané částky nám přispěje nadace Partnerství," popsal Miroslav Patrik z iniciativy.

Vybrané peníze aktivisté použijí na propagaci referenda, které se uskuteční na podzim společně s krajskými volbami. „Pošleme do každé domácnosti referendové noviny, které vyzvou k účasti. I pokud jsou lidé pro přesun nádraží," doplnil Patrik. K platnosti referenda je totiž potřeba, aby k urnám přišlo nejméně pětatřicet procent oprávněných voličů.

Pro přesun nádraží je dlouhodobě například bývalý náměstek primátora za ODS Robert Kotzian a předseda spolku Brno+. „Odsun je o deset miliard korun levnější než nové nádraží v centru," podotkl před časem.

Referendum konečné rozhodnutí o nádraží ovlivní, ale rozhodující slovo nakonec bude mít ministerstvo dopravy. „Náklady na propagaci posledního referenda před dvanácti lety byly půl milionu korun. Sháníme tedy další peníze," přiznal Patrik.

Prvního referenda se zúčastnilo jen pětadvacet procent lidí a byle neplatné.

MARTIN VÉRTEŠI