Patočka za lepší variantu označil rekonstrukci v nynější poloze v centru Brna. Magistrát nyní podpisy zkontroluje a ve lhůtě patnácti dnů navrhovatele vyrozumí.
Pro vyvolání referenda museli aktivisté posbírat podpisy šesti procent z celkového počtu obyvatel Brna, což je necelých 19 tisíc. Pro jistotu však mají více než dvoutisícovou rezervu. Podle Patočky je špatně, že se rozhodování mohou účastnit jen Brňané. "Nádraží používá mnoho lidí, kteří do Brna dojíždí za prací nebo do školy, a otázka odsunu se jich také týká. Přesto do referenda nemohou zasáhnout," podotkl Patočka.
Aktivisté předali archy s podpisy magistrátu. "Dokumenty předáme příslušnému odboru a zkontrolujeme, zda mají všechny potřebné náležitosti. Pokud budou bez problémů, vyrozumíme zmocněnce a návrh předložíme radě a zastupitelstvu," řekla mluvčí radnice Soňa Haluzová. Pokud budou podpisy v pořádku, je magistrát povinný referendum vyhlásit.
Patočka by chtěl, aby referendum bylo v termínu podzimních komunálních voleb, které se uskuteční 10. a 11. října. Při souběhu voleb a referenda by mohla být podle Patočky účast vyšší. O termínu však rozhodne zastupitelstvo.
Aktivisté se snaží vyvolat referendum kvůli tomu, že nesouhlasí s variantou odsunu nádraží k řece, k čemuž se přiklání vedení města. Další možností je nádraží v centru pod Petrovem, což by znamenalo posun o několik desítek metrů na Nové Sady. "Nádraží by se mělo opravovat ve stávající poloze. Referendum bude mít dvě otázky. Jedna se bude ptát lidí na to, zda souhlasí s modernizací v Nádraží ulici. Druhá otázka směřuje na to, zda lidé souhlasí, aby konečný návrh vzešel z otevřené návrhové soutěže, a nikoliv tak, že zakázku dostanou kamarádi politiků z magistrátu," zdůraznil Patočka.
Vedení města už dříve řeklo, že se sice přiklání k odsunuté variantě u Zvonařky, ale že podpoří jakoukoli variantu, na kterou dá stát peníze. Oprava nádraží má totiž stát 20 miliard korun a bez podpory státu a Evropské unie ji Brno nebude moci realizovat.