Tento termín požadovali aktivisté proto, že v případě jiného termínu nebyla šance na dostatečnou účast pro závaznost referenda. „Pro hlasovalo třicet zastupitelů, zdrželo se devět a deset bylo proti," konstatoval primátor Petr Vokřál.

Právě končící radní doporučili zastupitelstvu vyhlásit referendum už na 24. ledna příštího roku. A zástupci bývalé koalice tento termín obhajovali. „Obávám se, že může dojít k dvouleté paralýze v rozhodování o oblasti Jižního centra. Vstupujeme na velmi tenký led," upozornil Oliver Pospíšil z ČSSD.

Podle náměstka pro územní rozvoj Martina Andera podobný problém nehrozí. „Bývalé i současné vedení města deklaruje, že chce při rozhodování o poloze vycházet ze studie proveditelnosti obou variant nádraží v centru i na jihu. A ta bude hotová právě až na podzim roku 2016," upozornil Ander.

Podle opozice navíc termín spolu s volbami znamená více peněz za pořádání referenda. Navíc si její představitelé nejsou jistí, zda je možné až tak pozdě referendum vyhlásit.

Primátor Vokřál upozornil, že v případě obou termínů město může očekávat právní problémy a žaloby. „Pokud bychom vyhlásili v lednu, pak to budou organizátoři referenda. Pokud za dva roky, tak doposud nejasná inicativa," krčil rameny Vokřál.