Centrum, které je součástí Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, nezaplatilo loni Američanům zhruba čtyřicet milionů korun za školení českých lékařů a část peněz na některé společné projekty. Na problém upozornil jako první časopis Ekonom.

Podle Vladimíra Maříka z vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace je potřeba peníze rychle uhradit a vztahy narovnat. „Dostal jsem z Mayo Clinic kopii dopisu, ve kterém upozorňují na možné vypovězení smlouvy s Mezinárodním centrem klinického výzkumu. Za předpokladu, že se situace nezlepší a nedostanou peníze. Klinika vymezila devadesát dnů na úhradu," řekl Mařík.

Pokud Centrum dluh nevyrovná, může to mít podle Maříka kritické následky. „Mayo Clinic není žádná okresní nemocnice, ale naprostá špička v oblasti vědy. Má obrovský vliv. Pokud někomu řekne, že je v České republice někdo nespolehlivý, ztratíme tím kredit jako celá země," upozornil Mařík.

Co je ICRC
– Mezinárodní centrum klinického výzkumu
– Leží v areálu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně
– Koncept projektu vytvořili před deseti lety Tomáš Kára ze svatoanenské nemocnice a Virend Sommers z americké Mayo clinic
– Zaměřuje se na výzkum týkající se prevence a léčby kardiovaskulárních a neurologických onemocnění.
– Odborníci přirovnávají význam ICRC pro medicínu k významu Sillicon Valley pro informatiku

Fakultní nemocnice u svaté Anny problém řeší. „Jednáme o tom s ministerstvem zdravotnictví a také školství. Spolupráci s Mayo Clinic si za přijatelných ekonomických podmínek chceme udržet," řekla mluvčí nemocnice Šárka Urbánková. Co jsou přijatelné podmínky, ale nespecifikovala.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Štoll jednání potvrdil. „Máme zájem spolupráci udržet, proto je ministerstvo ochotné dlužných čtyřicet milionů zaplatit. Pomoc v tomto případě striktně podmiňujeme požadavkem na vedení fakultní nemocnice, aby doložilo, za co peníze vynaložili," sdělil Štoll.

Spolupráci chce udržet i americká strana. „Doufáme, že celá situace se brzy vyřeší. Spolupráce si velmi ceníme a věříme, že bude pokračovat i nadále," sdělil Brněnskému deníku Rovnost mluvčí Mayo Clinic Robert Nellis. Dodal, že podrobnější informace o jednání s vedením mezinárodního centra klinika sdělovat nehodlá.

Ministerstvo zdravotnictví momentálně řeší, jak celý projekt mezinárodního centra upravit. „Ministr Němeček trvá na zásadních změnách v řízení tohoto projektu, ke kterému má velké výhrady," dodal Štoll.

Fakultní nemocnice u svaté Anny se potýká s obrovským dluhem. Plány na jeho vyřešení se střídají stejně často jako ministři zdravotnictví a ředitelé nemocnice.