Výsledky vyhlásila pořádající radnice městské části Brno-střed loni v prosinci. Kromě vítězného návrhu kanceláře Consequence forma spatří návštěvníci déle než měsíc trvající výstavy i ostatní projekty. „Chtěli jsme ukázat další návrhy, protože byly zajímavé a kvalitní. Zároveň nám jde o transparentnost soutěže,“ uvedla za radnici Kateřina Dobešová.

Soutěžní porota vyhlásila tři nejlepší projekty. „Návrh, který nakonec skončil na druhém místě, je jednodušší než vítězný, který mi přišel zbytečně drahý,“ poznamenal nezávislý člen poroty architekt Ján Stempel.

Čtěte také: Novinky v zoo? Návštěvníkům představí Afriku se lvy i drsné Himaláje

Pomyslné stříbro si ze soutěže architektů odnesli Jakub Kopec a Klára Zahradníčková. Zaměřili se na historii místa a časté změny, které tento prostor potkaly. „Chtěli jsme odlehčit střed parku a oživit jeho okraje. A to i díky zpevněné obrubě, kde mohly stát stánky a další sezonní objekty,“ přiblížil jejich projekt architekt Kopec.

Výstava návrhů
- Kdy: od 29. března do 10. května, vždy od pondělí do pátku od 10.00 do 12.00 a od 13.00 do 18.00 hodin
- Kde: Urban centrum, Brno
- Za kolik: zdarma
- Největší tahák: dvacet návrhů, které autoři přihlásili do soutěže o podobu Moravského náměstí

V dějinách hledal inspiraci také tým architekta Pavla Čučky, který navrhl zahloubený amfiteátr. „Vznikl by tak menší intimní prostor a zároveň by na terasách amfiteátru mohli lidé sedět,“ uvedl Čučka.

Podle něj parku zatím chybí jednoznačný silný prvek, díky kterému si ho lidé nebudou plést s jinými parky ve městě. „Zahloubení mohlo odhalit základy Německého domu,“ dodal architekt.

Německý dům na místě stával, dokud nebyl krátce po skončení druhé světové války rozebrán a zbourán. Jeho připomínka měla být podle zadání soutěže součástí parku.

Autoři vítězného návrhu oslovili porotu víceúčelovou plochou, kde mohou děti v zimě bruslit a v létě si hrát mezi vodotrysky. „Těsně k středové ploše se přimkne zadní terasa s kavárnou a restaurací, která nabídne jedinečný výhled na celý park, Kostel svatého Tomáše a další brněnské kostelní věže,“ popsala projekt spoluautorka Janica Šipulová.

Úpravy začnou začátkem roku 2018 a z rozpočtu Brna rekonstrukce odčerpá přibližně pětadvacet milionů korun. „Doufám, že se konečně takto významné náměstí promění v příjemné místo,“ prohlásil starosta Brna-středu Martin Landa.

Přečtěte si: Zbouranou sochu čápa nahradí devadesát bytů. Stavět se začne do dvou let