Radnice městské části Brno-střed nahrává v případě pozemků bývalého vojenského areálu v Lerchově ulici vyhlášenou anketou developerovi, který tam chce stavět multifunkční dům Wilson. Tvrdí to Občanské sdružení Masarykova čtvrť.

Sdružení upozornilo především na podruhé prodlouženou anketu, kterou radnice vyhlásila před víc než třemi lety. „Už na konci října roku 2011 radnice anketu prodloužila do konce letošního října. Najednou je ale možné hlasovat až do konce prosince," upozornil předseda sdružení Michal Závodský.

Podle něj může být za prodloužením fakt, že většina hlasujících se postavila za předání pozemků neziskovým organizacím, a nikoli pro komerční využití. „Připadá nám to podezřelé. Nemůžeme vyloučit, že se radnice tímto způsobem pokouší nadržovat developerovi, který chce místo využít pro stavbu víceúčelového domu Wilson a pomoci mu se získáním většího počtu hlasů pro komerční využití," prohlásil Závodský.

Starosta městské části Libor Šťástka podobná tvrzení odmítá. Podle něj radnice prodloužila anketu, aby měli lidé možnost se k budoucnosti místa vyjadřovat déle. „Rozhodně odmítám podobná tvrzení jako v případě tohoto občanského sdružení," uvedl starosta.

Naopak přešel do protiútoku. „Už se ke mně dostaly informace o tom, že někteří představitelé občanského sdružení se k těmto pozemkům chtějí pod záminkou využití pro neziskový sektor dostat a pak na nich vydělat," řekl Šťástka. Závodský to odmítl. „V žádném případě to není pravda," komentoval starostovo vyjádření.

Na místě měla dům stavět společnost Wilson Properity. Její majitel Jiří Maršálek se k případu odmítl vyjádřit. „Kauza Wilson už mě stála mnoho sil. Nemám, co bych k tomu řekl," sdělil včera.

Pozemky patří od roku 2003 Brnu, na které je převedlo ministerstvo obrany. Smlouva je ale zakazovala deset let komerčně využívat. Jenže město je pronajalo v roce 2006 společnosti Wilson Properity na stavbu multifunkčního domu s obchody a byty. Za to dostalo v roce 2008 desetimilionovou pokutu. Soud ji letos zatím nepravomocně zrušil.

Smlouvu o pronájmu společnosti Wilson Properity podepsala v roce 2006 tehdejší starostka městské části Brno-střed Dagmar Hrubá. Několikrát kvůli porušení povinností při správě cizího majetku stanula před soudem. Senát ji vždy osvobodil. Proti poslednímu rozsudku ale podal dovolání k Nejvyššímu soudu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. „Navrhuji, aby Nejvyšší soud v neveřejném jednání zrušil rozsudek krajského soudu a přikázal mu nové projednání," uvedl tehdy Zeman.