Do dvou let chce navíc v Brně postavit stacionář. Tedy místo, kde by mohli nemocní společně bydlet. „V České republice neexistuje žádné zařízení pro lidi, kteří mají problém s příjmem potravy. To naše zatím funguje jen ambulantně,“ uvedla ředitelka Anabell Jana Sladká.

Pomůže Evropa
Proto připravila projekt, který by lidem umožnil zůstat v péči odborníků dva měsíce bez přestávky. Ten už schválilo i město Brno a sdružení tak čeká jen na peníze z fondů Evropské unie. „Pokud se nám podaří peníze získat včas, otevřít bychom mohli už v lednu roku 2009,“ uvedla Sladká. Ta chce projektem zabránit tomu, aby se anorektičky nebo bulimičky musely odvézt rovnou do nemocnice.

V domě by mělo místo vždy osm lidí, kteří by společně bydleli dva měsíce. Navíc by všechny pacientky nebo pacienti byli pod dohledem odborníků. „Anorektičky a bulimičky by společně nakupovaly, vařily si a pak trávily volný čas. Jejich jediným úkolem by bylo, aby se naučily mít jídlo opět rády. K tomu by jim pomohl psycholog a psychoterapeut, který by s nimi pracoval,“ objasnila Sladká.

Správná strava je totiž tím, co dělá anoraktičkám a bulimičkám největší problémy. Své o tom ví i třiadvacetiletá Kateřina z Brna, která kvůli odporu k jídlu strávila rok v péči psychiatrů.
„Na začátku jsem jen chtěla zhubnout kvůli brigádě. Pracovala jsem pro modelingovou agenturu, která po nás chtěla dokonalé figury,“ vzpomíná Kateřina.

Bylo jí sedmnáct, když musela odejít ze školy. „K maturitě jsem šla až o rok později. Přestala jsem jíst a skončila na kapačkách,“ vypráví studentka ekonomie.

Podobné zkušenosti má i řada známých modelek. Jana Štefánková, která v Brně dlouho žila, anorexii ani bulimii neprotrpěla. Přesto na ni tehdy v branži narazila. „Znám případy slečen, které si jen pro pocit nasycenosti rozkousaly čokoládu v ústech a pak ji vyplivly,“ tvrdí bývalá modelka a moderátorka.
Dnes, kdy vychovává své dvě děti, ví, že hon za štíhlou postavou musí mít své meze. „Jestli si dívky chtějí udržet hezké tělo, měly by cvičit a zdravě jíst. Méně, ale často. V žádném případě ne hladovět, protože následky jsou hrozné,“ myslí si Štefánková.

Nemocí trpí i muži
Snaha vypadat dokonale je častou příčinou poruch příjmu potravy. „Anorexie nebo bulimie je duševní porucha, která je spojená s tím, jak na člověka působí okolí. Současné trendy vychrtlých modelek působí na naše podvědomí, aniž bychom to věděli,“ uvedla Kristina Čadeni, která s anorektičkami a bulimičkami v Brně pracuje.

Podle jejích zkušeností se mezi deseti takto nemocnými ženami objeví i muž. „Je to méně časté, ale stává se to. Obvykle to začíná v posilovně, kde na sobě muž pracuje a všímá si toho, jak se mu mění postava. Potom začne měnit i stravovací návyky,“ popsala začátky nemoci Čadeni.