Dlouhé hodiny v laboratoři a studium enzymů se jim vyplatilo. Nyní na metodu likvidace yperitu dostali český patent.

Na stopu své metody se vědci dostali už před dvěma lety. „Podstatou jejich vynálezu je objevení enzymu, který umožňuje yperit rozložit lépe a šetrněji k přírodě, než všechny dosud užívané prostředky,“ popsala mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

O patent požádal dvacetičlenný vědecký tým hned v roce 2005, ten jim udělili nyní. Enzymy studují vědci už dvanáct let, spolupracují také s japonskou univerzitou. Látka, kterou vyvinuli, je netoxická a nijak neškodí.

„Technologie je navíc využitelná ve vejenství i v civilní obraně. Hodí se k ochraně kůže lidí i zvířat, ale také citlivé vojenské techniky. Zabýváme se taky problémem, jak likvidovat staré zásoby yperitu,“ informoval Jiří Damborský z Přírodovědecké fakulty univerzity.

Výzkum stál už několik milionů korun. Náklady se ale podle vědců vrátí díky patentové ochraně, prodeji licencí a použití metody v praxi. Univerzita doufá i v komerční prospěch metody a přemýšlí o její mezinárodní patentové ochraně.

První použitelné vzorky látky ničící yperit na vojenské technice mají vzniknout do konce roku. „Chystáme se zúčastnit testovací akce, kterou připravovuje Severoatlantická aliance. Testovat se bude látka na letadlech a umožní nám srovnat ji s dalšími metodami likvidace yperitu,“ dodal Damborský.
Univerzitě patent pomůže v rozvoji i k dalším grantům.

„Je to dobrá motivace pro vědce. Pomůže to dalšímu vědeckému vývoji univerzity a škola lépe dosáhne na další granty pro nové projekty,“ řekl Jiří Soukop z univerzitního Centra pro transfer technologií.