Antropoložka Eva Vaníčková a autor busty Ondřej Bílek na díle pracovali téměř rok. „Podobu princezny jsme zjistili díky antropologické rekonstrukci, při níž vracíme lidem tvář. Pomocí ultrazvuku jsme zrekonstruovali základní svaly na obličeji, tedy spánkový a žvýkací. Rekonstrukce samozřejmě obnášela také podrobné studium detailů na lebce. Přesto je busta i lehce subjektivní, neboť třeba vrásky nebo jemné záhyby na obličeji se zjistit nedají. Základní rysy jsme ale určili přesně," popsala Vaníčková.

Odborníci při rekonstrukci tváře nejdříve vytvořili kopie lebky, na něž vrstvili hmotu, a vytvářeli umělé svaly. „Účes ženy je subjektivní, ale vychází z dobových zvyklostí starší doby železné, v níž žena žila. Společně s ní Wankel nalezl fragmenty zlatých šperků. Nejdříve jsme si mysleli, že jde o korunu, kterou měla princezna na hlavě, pak se ale ukázalo, že šlo o náušnice, a tomu jsme přizpůsobili i účes," popsal autor princezniny busty Bílek.

Princeznu lidé uvidí od soboty v pavilonu Anthropos v Pisárkách. „Lidem se naskytne zajímavý pohled do tváře člověka, který žil před více než 2500 lety. Budou hledět do očí člověku, který posloužil jako oběť rituálu na jednom z nejvýznamnějších obětišť své doby," konstatoval vedoucí Centra kulturní antropologie Moravského zemského muzea Petr Kostrhun.