NOVÉ DVEŘE. Zamezení tepelným ztrátám. To je hlavní důvod, proč se zastupitelé rozhodli poslat půl milionu akvaparku v brněnských Kohoutovicích. Dělníci tam mají umístit nové dveře, které udrží teplo v budově. Částce se opoziční zastupitelé divili. „Vyměníme celkem šestery dveře. Dvoje budou bezpečnostní, zbylé obyčejné," vysvětlil vysokou cenu vedoucí aquaparku Zdeněk Balabán.

Unikající teplo není jediný problém, který musela společnost Starez – Sport v kohoutovickém bazénu řešit. Už od otevření v roce 2010 se potýká s množstvím nedostatků. Za kaluže vody kolem bazénu dostala společnost v červenci 2012 od Inspektorátu bezpečnosti práce stotisícovou pokutu. Aquapark za více než dvě stě milionů město reklamovalo u stavební firmy.

REFERENDUM? ZATÍM NE. Po tom, co magistrátní úředníci vyškrtli z petice požadující referendum o poloze nádraží téměř osm tisíc podpisů, se v úterý zastupitelka opozičních zelených Jana Drápalová chtěla zasadit o to, aby zastupitelé referendum vyhlásili sami. „Navrhovala jsem referendum ve stejném znění a stejném termínu, jaký požadovali organizátoři petice," vysvětlila. Referendum chtějí aktivisté v době říjnových voleb. Jenom tak má šanci na dostatek hlasujících. Tento termín je ale možný jen pokud jej zastupitelé vyhlásí do patnáctého září.

Politici v úterý návrh na program zasedání vůbec nezařadili. Je tedy možné, že magistrát nestihne dostatečně rychle zkontrolovat všechny nové podpisy, které po vyškrtnutí některých jmen aktivisté úřadu v pondělí dodali.

PŘERUŠENÉ ŘÍZENÍ. Už před několika dny přerušil magistrát řízení o odvolání aktivistů proti územnímu rozhodnutí pro pro brněnské železniční nádraží v poloze u řeky. A lidé se na to na zastupitelstvu ptali. „Můžu potvrdit, že pokyn k přerušebí řízení jsem dal já," uvedl náměstek primátora Robert Kotzian. Důvody, kterého k rozhodnutí vedly, však sdělit odmítl.

VELODROM V BRNĚ. Zastupitelé v úterý schválili třímilonový vklad do společnosti Starez – Sport. Zvýší tak její základní kapitál a společnost bude mít dostatek peněz na to, aby zaplatila projekt nového velodromu v areálu u Hněvkovského ulice. Podle některých zastupitelů mají ovšem peníze na stavbu cyklistické dráhy jít přímo z rozpočtu města. „Zastupitelé by měli větší přehled o tom, jak se stavba vyvíjí. Dráha by navíc byla majetkem města," řekla Drápalová. Tím, že stavbu zaplatí Starez, však podle brněnského primátora Romana Onderky město ušetří.

VÁNOČNÍ OSVĚTLENÍ. Milion a půl korun dostane od města jeho firma Technické sítě na zajištění tradičního vánočního osvětlení. „Osvětlená bude opět takzvaná vánoční trasa, která propojuje historický střed města, tedy náměstí Svobody, Starou radnici a Zelný trh," upřesnil už dříve mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Opoziční zastupitelé se domnívají, že dotace na vánoční výzdobu je zbytečná. Technické sítě měly podle nich na potřebnou částku myslet už při sestavování svého rozpočtu.

ZRUŠENÝ PŘECHOD. Zastupitelé se vedení města ptali i na kontroverzní zrušení přechodu na křižovatce Úvozu a Údolní, o kterém Rovnost informovala minulý týden. Podle primátora Romana Onderky se město problémem bude dále zabývat. „Je potřeba zjistit, zda je možné přechod ještě zachránit," uvedl primátor.