Jedná se o takzvané scudo. „Tak se nazývají tolarové mince, které byly v Itálii raženo od šestnáctého století," uvedla vedoucí numismatického oddělení Moravského zemského muzea Dagmar Grossmannová.

Mince má v průměru čtyři centimetry a je stříbrná. „Je dobře zachovaná. Díky tomu lze rozpoznat nápisy," uvedl archeolog ze společnosti Archaia Václav Kolařík. Na lícové straně je uvedeno jméno vydavatele, kterým byl benátský dóže Pasqual Cicogna. Text doplňuje kříž zdobený květinami.

Na rubové straně (na horním snímku) je jméno svatého Marka, který je benátským patronem, a znak města. „Cenu mince odhaduji na pět tisíc korun," uvedla numismatička. Scudo patřilo podobně jako zlaté dukáty nebo stříbrné tolary mezi takzvanou hrubou minci. „To znamená, že nebyly běžným platidlem. Používali je spíš obchodníci," vysvětlila Grossmannová.

Vzácný nález poputuje do muzea ve Šlapanicích. To spravuje Jihomoravský kraj a podle zákona mince náleží právě jemu. „Poprvé za dvanáct let našeho působení jsme našli minci," uvedl Kolařík.

Mince ze 16. století pochází z italských Benátek.Výzkum v Pekařské ulici potrvá ještě asi dva týdny. Nález další mince archeolog nepředpokládá. „Na místě pak vznikne pětipatrový dům," poznamenal Kolařík.

Do Brna se mince mohla dostat s italskými obchodníky. Nebo některý z brněnských kupců odjel prodat své zboží do Benátek a vrátil se s tamními penězi.