Jako hlavní úkol si její členové dali především vytvořit pracovní skupinu z odborníků a zástupců města, která pomůže co nejrychleji vyřešit nový návrh důležitého dokumentu. „Chceme také odblokovat některé zamítnuté části a znovu je připomenout," vysvětlil Kaláb.

Asociace vznikla na konci února a již nyní sdružuje jedenadvacet společností. Kaláb se svými kolegy již jednal i s některými členy vedení města. „Je to od nich vstřícný krok," zhodnotila dosavadní jednání náměstkyně primátora Klára Liptáková.

21společností má zatím Asociace brněnských architektů a stavitelů, kterou založili před třemi měsíci, aby lépe komunikovali s městem.

Podobný názor zastává také náměstek Martin Ander, který má na starost právě územní plánování. „Jejich iniciativu vítám. Jsem otevřený tomu, abych členy asociace informoval o vývoji územního plánování i o novinkách ohledně úřadu hlavního městského architekta," reagoval Ander s tím, že se zástupci asociace se sejde na začátku června.

Nové sdružení podle něj pomůže zdokonalit také domluvu mezi staviteli a nastavit lepší pravidla uvnitř oboru. „Některé firmy si při práci naštěstí uvědomují pojmy, jako je třeba kvalita veřejného prostoru. Jiné se od nich tak díky asociaci můžou učit lepšímu přístupu," poznamenal náměstek Ander.

Členové asociace už nyní pořádají školení a debaty, při kterých se seznamují s problémy územního plánování po celém Brně. „Například i já jsem se dřív zajímal pouze o lokality, kde měla zájmy moje firma. Podobná školení jsou přínosná pro všechny," podotkl Kaláb.