Prvním místopředsedou se stal hejtman Vysočiny Jiří Běhounek. Členy vedení jsou rovněž hejtmani Jiří Zimola, Miroslav Novák a Milan Chovanec. Všichni jsou členy ČSSD. Jako jediný nečlen sociální demokracie je ve vedení pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Sociální demokraté mají hejtmany v 11 krajích, na Ústecku je hejtmanem Oldřich Bubeníček (KSČM), který se z dnešního jednání omluvil, a na Liberecku Martin Půta ze strany Starostové pro Liberecký kraj. Zástupci KSČM dosud v asociaci nezasedali.

Asociace se už dnes zabývala akutním problémem, kterým je uzavírání nových smluv zdravotních pojišťoven s nemocnicemi. Jednání se podle Haška účastnili zástupci krizového štábu tvořeného Asociací českých a moravských nemocnic a zdravotnických odborových organizací. Pokud se nepodaří smlouvy dojednat do konce roku, pak asociace požádá ministra zdravotnictví i ředitele významných pojišťoven, aby se zúčastnili jejího lednového jednání.

Aktivní hráči

Hašek očekává velmi tvrdou polemiku asociace s vládou a s jejími návrhy. „Nicméně naší povinností je v zájmu regionů a v zájmu občanů komunikovat s vládou i Parlamentem a přicházet s vlastními alternativami, chceme být aktivní hráči v české politice," uvedl Hašek, který bude z titulu své funkce vztahy krajů s vládou koordinovat.

Za absolutní prioritu označil dočerpání peněz z evropských fondů. Heslem je „co nejmenší vratky peněz do Bruselu do roku 2014", uvedl Hašek. Evropské peníze podle něj mohou pomoci ekonomice, udržet zaměstnanost nebo dokonce přinést nová pracovní místa.

Klíčovým úkolem bude pro kraje také udržení rozsahu, dostupnosti a kvality služeb. Kraje podle Haška budou bojovat o každou korunu. Nyní jsou kraje z 66 procent odkázány na peníze z centra. Usilovat budou o zvýšení svého podílu na centrálních daních, dodal Hašek.