Plánované zvýšení se týká fixní části nájemného. To nyní činí jedenáct milionů a další peníze pak odevzdává letiště kraji podle svých hospodářských výsledků. V posledních letech to bylo vždy přes dvacet milionů.

Vše, co kraji odevzdá, navíc obvykle spotřebuje na nejrůznější opravy a investice. Kraj tyto opravy musí schválit, na druhou stranu krajská rada do výběru dodavatele a ceny nezasahuje. „Vztahy mezi dvěma soukromými firmami nekontrolujeme," vysvětlil Juránek.

Podle dokumentu měl kraj od roku 2002 získat na nájemném takřka čtvrt miliardy korun. Schválil ale letišti tolik investic a oprav, že nakonec do krajské poklady doputovaly jen tři miliony.

Právě to se zdá podezřelé kandidátovi na hejtmana Strany zelených a Pirátů Jiřímu Hlavenkovi. Podle něj je to příliš málo. „Pokud to tak opravdu je, tak jde o skutečný průšvih, tuto část analýzy si velmi rád přečtu," okomentoval Hlavenka. Ten navíc tvrdí, že byl audit účelový a neměl ve skutečnosti žádné pochybení odhalit. „Kdyby chtěl hejtman Hašek něco najít, najme si na průzkum firmu nenapojenou na kraj," dodal Hlavenka. Audit zpracovávala advokátní kancelář KŠD Legal, která kraji poskytuje i další právní služby. Trval rok a půl.

S výsledky auditu se chystá seznámit také šéf opozičních občanských demokratů Jiří Crha. „Je podle mě nešťastné, že dokončení trvalo takto dlouho. Zatím jsem ho ale neviděl," řekl Crha. Hašek se o auditu poprvé zmínil už na podzim roku 2014.

Vedení Letiště Brno je s výsledky spokojené. „Závěry potvrdily, že je naše činnost přínosem pro letiště i kraj," vzkázal předseda představenstva společnosti Jiří Filip.

Kraj plochu letiště převzal v roce 2002. Tehdy podepsal smlouvu bez výběrového řízení o padesátiletém pronájmu prostor společnosti Letiště Brno. „Neměli jsme na vybranou, museli jsme ho takto převzít i s nájemcem od ministerstva dopravy, jinak bychom o něj přišli," vysvětlil.