Nové, šetrné k prostředí a jejich provoz bude stát méně. Už příští rok by první takové autobusy mohly začít rozvážet brněnské cestující po městě. Rada města totiž včera podpořila záměr představensva brněnského Dopravního podniku na nákup sto desíti autobusů poháněných zemním plynem.

„Jsem rád, že rada tento záměr schválila. Je to krok nejen ke zlepšení živtoního prostředí v Brně, ale i ke snížení nákladů dopravního podniku,“ uvedl náměstek primátora a člen představenstva brněnského dopravního podniku Martin Ander.

Rada investici rozdělila na tři části – celkem za tři roky plánuje nakoupit sto deset autobusů za více než tři čtvrtě miliardy korun. „Kdy nákup autobusů začne, ale záleží na schválení rozpočtu,“ dodal Ander.

Autobusy na zemní plyn přitom už v Brně jezdily. Ale jen na zkoušku. „Testovali jsme, jak se v Brně osvědčí,“ potvrdila mluvčí dopravního podniku Hana Pohanová. A výsledky byly prý pozitivní. „Podstatné jsou hlavně úspory za provoz. Ty se projevily, i když má Brno specifický kopcovitý terén “ dodala Pohanová.

Dobré zkušenosti s autobusy na zemní plyn mají i v metropoli východně od našich hranic. Bratislavské pasažéry rozváží už stošedesát takových vozů. „S výměnou jsme začali před šesti lety při modernizaci vozového parku,“ uvedl Bronislav Weigl z bratislavského dopravního podniku. Podle něj to byl krok správným směrem. „Autobusy na zemní plyn jsou ekologičtější a i náklady na provoz jsou nižší. Nafta je totiž dražší,“ vysvětlil Weigl.

Radní doufají, že se jim na nákup nových vozů podaří získat peníze z Evropské unie. „V Evropských fondech mají program právě pro takové projekty,“ uvedl Ander.

Jestli nové autobusy v Brně přivítá i opozice není zatím jasné. „Zápis z rady jsem neviděl, nebudu to zatím komentovat,“ uvedl šéf brněnské ODS Pavel Blažek. Autobusy jsou novinkou i pro Brňany. „Ještě jsem o tom neslyšel, ale jsem rád že se dopravní podnik rozhodl pro ekologičtější a levnější formu. Byl bych ale rád, aby byly ušetřené peníze zase rozumně použity,“ uvedl například Marek Zemský.