Podle soudu Dokoupil a Kobza porušili profesní a etický řád. Tím, že dělali územní studii pro stavbu nákupního centra Aupark a zároveň pracovali na územním plánu. „Nepředcházeli TÍM PÁDEM střetu zájmů a pracovali ve stejné věci pro dva klienty," vysvětlila mluvčí České komory architektů Markéta Pražanová.

Březnový rozsudek Stavovského soudu zatím není pravomocný, oba architekti se odvolali. Tříletý zákaz účasti ve výběrových řízeních na veřejné zakázky by pro oba znamenal velkou ztrátu. „Věříme, že naše argumenty jsou dost silné a představenstvo komory rozsudek zruší. Do doby, než padne rozhodnutí, se ale nebudeme k případu vyjadřovat," řekl Dokoupil.
Ladislav Macek, náměstek brněnského primátora pro územní rozvoj, zatím nechce situaci příliš komentovat. Podle něj je příliš brzy řešit vliv trestu pro architekty na územní plán.

„Zatím žádnou překážku nevidím. Pokud vznikne, budeme to řešit. V nejhorším případě vypíšeme nové výběrové řízení, ale nechci nic předjímat," podotkl náměstek. Umí si představit i scénář, že se Dokoupil a Kobza nechají při tvorbě plánu zastoupit jiným architektem ze své firmy.

Na možný střet zájmů poprvé upozornilo sdružení Brnění. „Když se prokázalo, že územní plán se dá takto manipulovat, nebude pro mnoho lidí důvěryhodný," myslí si Matěj Hollan z Brnění.

Společnost Archdesign

Kromě tvorby územního plánu je Archdesign spojen s mnoha významnými brněnskými stavbami. Společnost navrhovala M-palác, pavilon V na brněnském výstavišti nebo vědecké centrum CEITEC. Archdesign stojí také za návrhem kontroverzních garáží pod Zelným trhem nebo nového parkoviště a vstupu do brněnské zoo, proti kterému se bouří obyvatelé Kníniček. Radoslav Kobza je generálním ředitelem a Jaroslav Dokoupil hlavním architektem. Nákupní centrum Aupark s 236 obchody má v Brně vyrůst za tři roky. Komplikace územního plánu ale mohou projekt posunout. 

PETRA KOZLANSKÁ