Týmy jsou tradičními rivaly. „Mnozí se považují za úhlavní nepřítele. Napětí na stadionu může ovlivnit i vyhladovělost ostravských příznivců, jejichž tým se vrací do soutěže po roce v nižší lize,“ vysvětlil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Na fanoušky dohlédne stovka strážníků. Dvaatřicet z nich budou členové štítových družstev, šest psovodi se psy a deset hlídek se zaměří na dopravu. „Euforie hostů bude znatelná a byť se jedná o televizní duel, bývají vysílané zápasy hojně navštěvované. Datum je známé dlouho dopředu a ostravští fanoušci si tedy mohli před víkendem naplánovat volno,“ řekl ředitel brněnských strážníků Luboš Oprchal.

Strážníci budou při zápase spolupracovat i s republikovými policisty. „Zápas patří mezi rizikové a připravujeme k němu adekvátní opatření,“ vzkázala policejní mluvčí Andrea Cejnková. Bližší podrobnosti zatím s ohledem na bezpečnost nesdělila.

Domácí celek do sezony vstoupí v nových dresech, které mění po dvou letech. Zdobí je výrazné bílé pruhy na ramenou a kolem krku. Na hrudi se pak hráčům skví název nového titulárního partnera, společnosti Synerga.
Zbrojovka představila nový dres i partnera, vepředu spoléhá na tři útočníky

Vysokou návštěvnost očekává mluvčí Zbrojovky Martin Lísal. „Jedná se o prestižní moravskoslezské derby a první zápas ligy, do které se Baník po roce vrací. Pro fanoušky hostí jsme nachystali zhruba devět set vstupenek. Na utkání se těšíme a věříme, že kulisa bude jako obvykle vynikající,“ sdělil.

 Baníkovské řádění v Brně
- Před prvním ligovým utkáním v únoru 2009 zdemolovali fanoušci Baníku autobus. Utrhali v něm zářivky, pořezali sedadla, rozbili strop a okno u dveří. S výtržnostmi pokračovali i na stadionu. Deset lidí se při zápase zranilo a pět neukázněných fanoušků zadrželi policisté.

– V březnu 2015 zničili na stadionu sedačky a ploty. Domácí klub stály škody sto tisíc korun.

Na zápas se těší také šéf fanklubu Zbrojováci Lukáš Winkler. „Pevně doufáme, že vyhrajeme,“ prohlásil.

V době konání zápasu neprojedou řidiči Vodovou a Červinkovou ulicí. Kvůli bezpečnosti zastaví strážníci dopravu i v Srbské ulici, v úseku mezi ulicemi Riegrovou a Boženy Němcové. „V celé oblasti se dají čekat problémy s parkováním, doporučujeme proto využít městskou hromadnou dopravu,“ zmínil Ghanem.

Dopravní podnik města Brna kvůli zápasu spoje posílit neplánuje. „Situaci ale budeme sledovat, abychom případně nasadili náhradní autobusy,“ ujistila mluvčí Barbora Lukšová.

Zápasy Baníku v Brně provázely výtržnosti i v minulosti. Třeba před dvěma roky zdemolovali fanoušci hostí sedačky a ploty na stadionu a způsobili tak škodu sto tisíc korun.

Zdroj: Deník/ Filip Fojtík

Michal Škoda zve na duel Zbrojovky s Baníkem.