VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Barokní menu nabídne na festivalu milovníků jídla sedm brněnských restaurací

Brno /FOTOGALERIE/ – Pudink ze spáleného chleba nebo kaštanový knedlík vyzkoušejí lidé na Grand Restaurant Festivalu. Na jižní Moravě se ho zúčastní devět podniků, sedm z nich jen v Brně. Organizátoři degustační akce očekávají od osmého ročníku rekordní zájem. První festivalová jídla nabídnou restaurace již tuto neděli a akce skončí až s posledním únorovým dnem.

10.1.2017 AKTUALIZOVÁNO 11.1.2017
SDÍLEJ:

Grand Restaurant Festival. Speciální menu v deseti jihomoravských luxusních restauracích si lidé mohou dopřát za zvýhodněné ceny.Foto: DENÍK/Attila Racek

Letošním motivem festivalu je baroko. „K oblíbeným jídlům tehdy patřilo telecí, kachní a račí maso, často se podávali také hlemýždi. Hlavní ingredience tohoto období jsou skořice, houby nebo zázvor," zmínil organizátor Pavel Maurer.

Zdůraznil také, že díky objevu Ameriky se jídelníček Evropanů tehdy obohatil rovněž o brambory nebo rajčata.

Do festivalu se letos zapojily všechny kraje. „Zatím máme asi dvacet tisíc prodaných festivalových degustací, což je rekordní počet. Za celý loňský festival jsme jich prodali dvaatřicet tisíc," vyčíslil mluvčí festivalu Petr John. Za základní ochutnávku zaplatí zájemci 250 korun, menu o dvou chodech stojí pět set korun a tříchodová degustace je vyjde na šest set korun.

V Brně se akce zúčastní mezi jinými Koishi Fish & Sushi restaurant, Valoria nebo před pěti měsíci otevřený Rynk na Zelném trhu. „Nabídneme například burger z telecího masa, který doplňuje dýně a lanýž," uvedl šéfkuchař Rynku David Viktorin.

Festival v BrněBorgo Agnese: jehněčí kolínko, perník a houby
Forhaus Wine & Restaurant: steak z jeleního hřbetu a kaštanový knedlík
Koishi Fish & Sushi: pudink ze spáleného chleba
Konfit: kachní rillettes s domácím pečivem
La Bouchée: domácí borůvková zmrzlina
Rynk: burger s dýní a lanýži
Valoria: kančí svíčková

Autor: Jan Žlebek

10.1.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Archeopark Pavlov. Ilustrační foto.

Soutěžilo muzeum i studio televize. Kraj rozdával ceny za stavby

Při dopravní nehodě před třemi lety přišel Aleš Eger o pravou nohu. Ve čtvrtek o svých zkušenostech vyprávěl na Integrované střední škole automobilové v Brně na akci pro nezkušené a začínající řidiče Jezdím cool.
5

Přišel o nohu a nechtěl, aby ho zachránili. Svůj příběh říká začínajícím řidičům

Děti neponižuji. Nabádali je proti mně, oponuje učitelka. Někteří rodiče ji hájí

Brno - Po stížnosti rodičů na učitelku základní školy Labská se Brněnskému deníku Rovnost ozvali jiní, kteří ji naopak hájí. Pochybení odmítá i dotyčná vyučující.

Největší obavy důchodců? O zdraví i z migrantů, ukázal dlouholetý výzkum

Brno – Jak vnímají lidé odchod do důchodu a z čeho mají největší starosti? Na podobné otázky i mnoho dalších hledali odpověď výzkumníci z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Několik let analyzovali pomocí dat z evropských šetření, dotazníků i hloubkových rozhovorů kvalitu života českých důchodců. Ve středu představili výsledky.

Bez přepychových přístrojů. Polní nemocnice přibližuje práci Lékařů bez hranic

Brno – Jak chutná roztok proti choleře, proč mají podvyživené děti nafouklá břicha nebo jak se chirurgům operuje ve válkách, mohou lidé zjistit od čtvrtka 27. dubna až do středy 3. května na brněnském náměstí Svobody. Začala tam totiž výstava s názvem Polní nemocnice Lékařů bez hranic.

AKTUALIZOVÁNO

První vertikální farma. Firma vypěstuje ekologické saláty v patrech nad sebou

Břeclav - Břeclavská Fosfa bude historicky první v republice, která vypěstuje zeleninu uvnitř speciální budovy. V takzvané vertikální farmě porostou saláty bez pesticidů a chemikálií.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies