VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bary a restaurace v Brně? Patří k nejlepším, říkají odborníci

Brno /ANKETA/ – Když hledáte nejlepší bary nebo restaurace v republice, v Brně se určitě nespletete, vzkazují odborníci. Podle profesionálů je druhé největší město republiky centrem nejlepších gastronomických podniků.

22.10.2015 6
SDÍLEJ:

Lokál U Caipla.Foto: DENÍK/Ludmila Korešová

Dokazují to například nedávno zveřejněné nominace v prestižní soutěži Czech bar awards. Nominační kolo totiž ovládla brněnská dvojice Andrej Vališ a Jan Vlachynský, zakladatelé Baru, který neexistuje a Super Panda Circusu. Získali celkem tři nominace. „Když jsme to zjistili, skákali jsme radostí do vzduchu," usmívá se Vlachynský. Jestli uspěli, zjistí pětadvacátého listopadu na vyhlášení soutěže.

Podle porotců Czech bar awards se úroveň podniků v Brně neustále zlepšuje. „Nejen po stránce designu nebo technologického vybavení. Zejména znalosti a dovednosti barmanů a baristů jsou na špičkové úrovni," ocenil prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.

Podle Vlachynského je už samotná nominace prestižní ohodnocení od celé barmanské komunity. „Myslím, že jsme porotu zaujali komplexně. Doufám, že děláme dobré drinky a jsme u toho příjemní a milí," řekl s úsměvem Vlachynský, který nastínil, že v Baru, který neexistuje aktuálně pracují na novém menu, které budou mít pravděpodobně od poloviny prosince.

Super Panda Circus podle něj odborníky zaujal specifickým konceptem. „Podnik je autorský a není okopírovaný," vyzdvihl Vlachynský.

Originalitu brněnských podniků ve svém žebříčku Grand Restaurant oceňuje také Pavel Maurer, který dlouhodobě sleduje úroveň v českých restauracích. V aktuálním vydání žebříčku je na čtvrtém místě brněnská restaurace Koishi. "Je to brněnská superstar. Představuje pestrou gastronomickou mozaiku ve stylovém prostředí. Originálně a moderně pojatá česká klasika a spojení evropských a asijských chutí," sdělil Maurer.

Originální podniky mají v Brně místo také podle analytika Michala Kozuba. „Dražší brněnské restaurace jako Koishi, Pavillon nebo Borgo Agnese dokazují, že luxusní restaurace najdou v Brně svou cílovou skupinu," potvrdil analytik.

Rozmanitost restaurací ve městě oceňuje také Brňanka Vendula Králová. „Mám ráda světovou kuchyni, od japonské, přes mexickou až po italskou, takže jsem ráda, že v Brně si vždy člověk může vybrat. Jen je škoda, že kvalitní podniky jsou většinou dražší, takže je nemůžu navštěvovat příliš často," svěřila se Brňanka.

Vyšší ceny v restauracích a barech podle Svojanovského způsobila hospodářská recese. Má ale také pozitivní dopad. „Podniky se potom více soustředí na kvalitu produktů anebo užití nových technologických postupů. Je to proto, aby si udržely stávající zákazníky a přilákaly nové, a minimalizovaly vlivy ekonomické krize. Hospodářská recese zajistila také selekci gastronomických podniků a ty nejméně schopné vyřadila ze hry," vysvětlil Svojanovský.

Brněnské nominace v Czech bar awards
(v každé kategorii je pět nominovaných)

Nejlepší café bar / kavárna
V Melounovém cukru

Nejlepší cocktail bar
Bar, který neexistuje
Super Panda Circus

Nejlepší design bar
SKØG Urban Hub
Super Panda Circus

Nejlepší nový podnik
Lokál U Caipla

Nejlepší pub / pivní bar
Výčep Na stojáka Běhounská

Pivní kazatelna slouží už tři roky

Brno - Chmelových odrůd je víc jak těch vinařských, řekla si před třemi roky skupina Brňanů a rozhodli se, že přepíšou historii. A místo vinařských degustací budou pořádat pivní ochutnávky. V brněnském Piváriu v Dvořákově ulici je od té doby chystají každý měsíc. „Pivních chutí je strašně moc a konečně nastala doba, kdy jsme mohli něco podobného udělat. Dřív byli lidé u nás zvyklí jen na ležák," popisuje Jiří Sojka, jeden z těch, kteří za projektem úspěšných degustací stojí.

Pivní degustace jsou ve světě poměrně častou akcí, zato v Čechách a na Moravě ty v Piváriu zatím nikdo nenapodobil. „V Brně o ničem takovém nevíme a ani jinde na Moravě jsme o degustacích neslyšeli," říká Sojka.

Právě kvůli ochutnávkám, na nichž nechybí ani sládci pivovarů, v Piváriu postavili i pivní kazatelnu. „Je uprostřed pivnice a sládci z ní povídají o pivu," poznamenává Sojka k originálnímu nápadu, který většinu návštěvníků podniku překvapí.

Z kazatelny už mluvily desítky sládků. „Největší zážitek byl, když z ní kázal majitel jednoho z nejlepších malých pivovarů v republice Martin Matuška. Většinou je s pivem spojená hlučná zábava, ale v tu chvíli bylo tak ticho, že bychom slyšeli padnout špendlík," usmívá se milovník piva, který rád vzpomíná také na další degustace. „Silný zážitek byly i degustace pivovaru z Potštejna a brněnského Lucky Bastarda," vyjmenovává.

Na tento rok nachystali v Piváriu specialitu: ochutnávku jednoho z nejluxusnějších pivovarů na světě: dánského Mikkeleru. „Ta bude v prosinci a moc se na ni těšíme. Piva z Mikkeleru patří k těm opravdu nejlepším na světě," je přesvědčený Sojka.

Nejbližší degustaci pořádají v Piváriu již ve čtvrtek: od půl šesté večer zde mohou zájemci ochutnat několik piv z pivovaru Glokner, který sídlí ve Svachově Lhotce na Českokrumlovsku. „Je to typický příklad pivovaru, který vaří jak ležáky, tak stouty nebo aley. Každý z těchto druhů piva mohou lidé u nás na degustaci ochutnat," dodává Sojka. Vstupné na akci stojí 190 korun a je v něm zahrnutá degustace vzorků, pivní list i občerstvení. (tom)

Pivní degustaceKde: Pivárium, Dvořákova ulice, Brno
Kdy: Jednou měsíčně
Nejbližší degustace: Čtvrtek, 17.30, pivovar Glokner (Svachova Lhotka, jižní Čechy)

Autor: Věra Sychrová

Zvyšuje se podle vás úroveň restaurací v kraji?

ANO

90 %

NE

10 %

Hlasovalo: 132

Anketa byla ukončena

22.10.2015 VSTUP DO DISKUSE 6
SDÍLEJ:
Bohumil Šimek.

Sledujte ONLINE: Diskuze s hejtmanem Bohumilem Šimkem o směřování kraje

O svém boji s rakovinou píše na internetovém blogu třiadvacetiletý Petr Hübel.

S rakovinou bude bojovat až v Peru u domorodého kmene. Věří na zázraky

OBRAZEM: V obchodním centru lidé postavili Eiffelovu věž i Koloseum. Z puzzle

Brno – Společně postavit třeba šikmou věž v Pise nebo newyorskou Empire State Building se podařilo o víkendu rodinám v brněnském nákupním centru Avion. Součástí tamní výstavy staveb vytvořených z 3D puzzle byla totiž rodinná soutěž ve stavění podobných modelů.

Život na Antarktidě: Alkohol na stanici podléhá schválení, říká klimatolog

Brno /ROZHOVOR/ – Přední český klimatolog Pavel Prošek díky své práci procestoval Arktidu i Antarktidu. Na mrazivém světadílu pomáhal přesně před deseti lety založit první českou polární stanici. „Je to vlastně takový dobře zateplený panelák z dřevoštěpky. Ale dodnes stojí a funguje bezvadně," říká o stanici s nadsázkou. Celkově se do těch míst zúčastnil osmi výprav a pomáhal tam založit klimatologický program.

Medička pomáhala v uprchlickém táboře. Základem v práci je dobrý kolektiv, míní

Brno – V létě pomáhala léčit nemocné v uprchlickém táboře v Aténách, nyní se poohlíží po budoucí kariéře. Martina Žižlavská studuje všeobecné lékařství na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně šestým rokem. „Odchod do zahraničí neplánuju. Domov, rodinu a přátele mám tady. Neznamená to ale, že jsem se stávajícími podmínkami spokojená," podotýká.

Brno podpoří cyklisty. V práci se osprchují

Brno – Sedm až osm měsíců ročně jezdí za zaměstnáním na kole informatik Pavel Flajšman. I když je pro něj cesta na Nové sady kolem rušného nádraží náročná, v jednom má štěstí jeho firma zařídila sprchu na pracovišti. „Zaměstnavatel je vstřícný k cyklistům. Máme vyřešené také bezpečné stání kol v garážích," poznamenal Flajšman. Cyklistů, které po příjezdu do práce čeká sprcha, zřejmě přibude. Brněnský plán mobility je totiž navrhuje podpořit.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies