S instalací začal sochař ve čtvrtek, v pátek ji dokončili. „Příští týden ještě doladíme drobnosti, upravíme terén," řekl Sobotka.

Sobotkův návrh ztvárnění sochy jihomoravského básníka vybrala porota složená ze zástupců Brna, architektů a umělců ve výtvarné soutěži, kterou město na vytvoření Skácelovy sochy vyhlásilo. Do soutěže, která se uskutečnila loni, přišlo tehdy čtyřiačtyřicet návrhů. „Jednou z podmínek soutěže bylo, že socha nesmí být z bronzu, což je klasický materiál, ze kterého kovové sochy a busty vznikají. Zvolil jsem tedy nerezové trubky. Byla to nová zkušenost, protože jsem s nerezem pracoval poprvé," popsal autor.

S realizací dva metry vysoké sochy, která stála necelé dva miliony korun, začal Sobotka letos v únoru. „Do sádry jsem musel udělat odlitek básníkovy tváře ve velikosti hotové sochy. Podle něj jsem pak začal spájet trubky a modelovat básníkovu tvář," popsal přípravu sochy Sobotka, pro kterého je ztvárnění jihomoravského básníka na Špilberku první velkou realizací v Brně. Jinak má ve městě spíše menší díla, jako třeba pomník obětem let 1968 a 1969.
Myšlenku vytvoření Skácelovy sochy, která zdobí terénní bastion těsně pod Špilberkem na jižní straně hradu, přinesli před dvěma roky brněnští radní. Socha je pokračováním projektu Sochy pro Brno.