„Zatím jsme vypsali výběrová řízení na firmy. Na letošek máme naplánovanou opravu kanalizačních rozvodů, secesního sálu a restaurace,“ vyjmenoval ivančický místostarosta Jaroslav Sojka.

Rekonstrukce, která začala na podzim 2015, tím ještě nekončí. „Musíme dořešit ještě další věci, jako je třeba opravu oken a novou fasádu. Doufáme, že by mohlo být hotovo do dvou let,“ doplnil místostarosta.

Na konec oprav se už těší Kristýna Eibelová, která v Ivančicích žije. „Besední dům má dlouhou historii a tradici. Navíc je to jediná budova, kde se dají pořádat větší kulturní akce. Až opravy skončí, ráda tam zajdu třeba na ples nebo výstavu,“ řekla žena.

 Franta Kocourek dokázal přetrhnout balíček hracích karet, ovšem skládal také básničky, hrál v divadle, zpíval 
a tančil ve folklorním souboru.
Nový dokument představí Frantu Kocourka, krále železa a smíchu

Opravy besedního domu v Ivančicích
∙ novorenesanční Besední dům pochází z konce devatenáctého století
∙ obec zatím vypsala výběrové řízení, poté se dělníci zaměří na opravy kanalizačních rozvodů, secesního sálu a restaurace
∙ práce mají skončit do dvou let, město chce opravit i okna a fasádu budovy
∙ opravy letos vyjdou Ivančice na sedmnáct milionů korun, deset z nich použijí na opravu historického sálu

Jestli si za dva roky v novém sále zatančí, však není jisté. Stavba se může protáhnout. „Ještě jsme nic v takovém rozsahu neopravovali. Nedokážeme tedy posoudit, jestli něco dokončit potrvá šest měsíců nebo rok,“ přiznal místostarosta Sojka.

Dodal, že nejsložitější bude zrekonstruovat právě secesní sál, kde je kromě maleb na stropech a zrcadel potřeba kompletně obnovit i interiér. Až bude opravený, zhruba deset plesů ročně se tam opět vrátí. „Určitě tam budou lepší. Bývaly tam i výstavy chryzantém, takže rozhodně stojí za to Besední dům opravit,“ uvedla ředitelka ivančického kulturního a informačního centra Magdalena Černá.

Sedmnáct milionů korun, které město letos za rekonstrukci zaplatí, by se mu mohlo začít vracet prostřednictvím restaurace. „Chtěli bychom co nejdřív zrekonstruovat alespoň část, abychom mohli restauraci zpřístupnit. Besední dům je totiž na strategické pozici u autobusového nádraží,“ vysvětlil Sojka.

Město nechce restauraci provozovat, ale pronajímat. „Neumíme provoz uchopit tak, aby byl výdělečný. Chceme, aby se případný provozovatel podílel také na vybavení interiéru,“ konstatoval místostarosta. Doplnil, že zatím mají na pronájem restaurace tři zájemce.

Do opraveného Besedního domu by rád chodil i Tomáš Kalousek, který v Ivančicích žije. „Je to výkladní skříň města, stojí za to dát jej do pořádku. Hlavně je škoda, že plesy teď jsou v jiných obcích nebo restauracích, když máme nádherný půdní sál,“ myslí si.

Helena Vondráčková, která bude mít v červnu 70 let, zahájila ve čtvrtek večer v brněnském Bobycentru sérii vystoupení s českými i slovenskými hosty.
Vondráčková v Brně oslavila sedmdesátiny. Zazpívaly jí Zelenková nebo Machálková