Po šesté hodině v sobotu večer dorazilo z Vídně vlakem na brněnské hlavní nádraží. V neděli si jej Brňané mohli poprvé odnést domů z mše svaté z katedrály svatého Petra a Pavla. „Skauti při ní předali světlo do rukou brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho. Mše začala v devět hodin ráno. Lidé katedrálu zaplnili do posledního místa, odhadem přišly čtyři stovky lidí," uvedla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová. Mottem letošního Betlémského světla je Odvážně vytvářet mír.

Na Petrov v neděli šly stovky Brňanů. „Chodím si pro světlo poslední dva roky, myslím si, že je to hezká vánoční tradice," zmínila Brňanka Andrea Nechvilová.

Tradice Betlémského světla trvá od osmdesátých let minulého století, kořeny má ale ve středověku. Poprvé dovezli takzvané věčné světlo z Betléma do Evropy křižáci.

Nyní se pro něj vypravují lidé z rakouského rozhlasu a televize, kteří akci zaštiťují. „Čeští skauti světlo převzali v sobotu dopoledne ve vídeňském kostele syrské pravoslavné církve," popsal člen týmu koordinátorů akce Betlémské světlo Jan Svoboda.

Ve Vídni jej přebraly dvě desítky delegací z celého světa. Následně jej vlakem dopravila ta jihomoravská až do Brna. Lidé, kteří nemohli přijít na nedělní mši, si pro světlo mohou přijít na Petrov až do Vánoc.