VYBERTE SI REGION

Bez masa. Vánoční večeře pravoslavných je striktně postní

Brno – Pravoslavná vánoční večeře má dvanáct chodů, je bezmasá a obsahuje sladká i slaná jídla. Mezi podávanými pokrmy se můžou objevit například sušené houby se zelím, nebo vareniky. „Jsou to plněné těstové taštičky, mohou být připravované jako sladké i slané jídlo," přiblížila provozovatelka ruské restaurace Samovar Natalja Bajkalová. Narození Krista oslavují pravoslavní věřící ve středu.

6.1.2016
SDÍLEJ:

Tradiční vareniky s bramborami.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Zaměstnanec restaurace představil například vareniky s bramborami. Ty se podávají na Vánoce proto, že jsou bezmasým pokrmem, ale jedí se i mimo pravoslavných Vánoc. Jiným případem je sladká kaše kuťa, kterou pravoslavní věřící jedí výhradně na Vánoce. „Jelikož na středu podle juliánského kalendáře připadá slavnostní den, pětadvacátý prosinec, máme v nabídce jídel i kuťu," doplnila Bajkalová.

Tradiční vareniky s bramborami.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ

Autor: Redakce

6.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Online rozhovor: na otázky čtenářů odpoví Stanislav Juránek

Brno – Stanislav Juránek, devětapadesátiletý kandidát za KDU-ČSL do krajského zastupitelstva a také senátu. Vystudoval Lesnickou fakultu Mendelovy univerzity v Brně, sedmnáct let pracoval u Jihomoravských státních lesů.

Vinař: Pár let byl klid. Teď 
se zloději do vinic zase vracejí

Jižní Morava – Vinobraní teprve začíná, přesto na Břeclavsku zaznamenali stejný počet krádeží hroznů jako za celé období loňska. Poslední případ se stal minulý týden v pondělí. Zloději v noci rozstříhali oplocení vinohradu u Moravského Žižkova a sklidili majiteli čtyři tuny hroznů odrůdy Veltlínské zelené. „Škoda je přes osmdesát tisíc korun," informovala břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Odvrácená tvář potravinových doplňků

Jsou snadno dostupné a slibují úlevu od mnoha obtíží a problémů. Výrobci je prezentují jako „přírodní prostředky" a vzbuzují u klientely falešný pocit neškodnosti a bezpečí. Ve skutečnosti číhá v chabě regulovaných vodách trhu s potravinovými doplňky na konzumenty celá řada nebezpečí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies