Na Bratislavské ulici na Cejlu v budově bývalé policejní služebny by mohlo vzniknout centrum, které by poskytovalo základní sociální služby. Magistrátu se nápad líbí, vedení městské části Brno–sever už méně. To se plánu rezolutně postavilo na odpor.

„Jedno podobné centrum máme na Karlově ulici, ale tudy povede nový městský okruh a dům bude zbourán. Hledali jsme proto něco blíže centru, kam se lidé bez domova stahují. Náš záměr rada města schválila, takže se to snad povede,“ potvrdil ředitel charity Karel Kosina. Současně dodává, že v centru by neměli být pouze bezdomovci, ale najdou se v něm i lůžka pro běžné lidi, kteří náhle přišli o střechu nad hlavou a několik dnů potřebují azyl.

Pracovníci Brna–středu plánu rázně oponují. „Bezproblémových lidí tam bude minimum. Naopak se tam zvýší koncentrace bezdomovců, která je už tak neúnosná,“ myslí si mluvčí radnice Lucie Šustková. Magistrátní politici se hájí tím, že schválený záměr je zatím předběžný a musí se doladit - včetně souhlasu městských částí.

„Nikoho samozřejmě nechceme obcházet a ignorovat cizí názory. Nejlepší projekt ale zatím předložila charita a s ním také počítáme. Dohodnout se nebude jednoduché,“ připustil náměstek primátora Oliver Pospíšil. Odborníci jsou pro to, aby centrum zabezpečující základní hygienické služby bylo blízko středu města. „Bezdomovci se scházejí především ve středu města a navržené řešení je úplně přirozené. Vytláčet je na okraj není řešení. Čím dále podobné centrum bude, tím méně klientů tam bude chodit,“ myslí si profesor z katedry sociální politiky Tomáš Syrovátka.

Současnou diskusí o centru je pak překvapena jeho kolegyně z fakulty Kateřina Kubalčíková. „V Brně se už dva roky dělá takzvané komunitní plánování. To je proces, který vychází z nového zákona o sociálních službách. To má zaručit, že si úředníci i sociální pracovníci na nějakém setkání vyříkají všechny názory na to jak a kde se bude něco zařizovat. Uvažuji o tom, proč to spolu nevyřešili mnohem dřív a diskutují o tom až teď, “ myslí si Kabulačíková.