Ve své disciplíně občas skáče až do tří metrů, a to se nepříjemným pocitům neubrání. „Třeba když jedete ve výšce po něčem úzkém a musíte se odrazit, k tomu je navíc mokro. Není nejlepší pocit, když nedoskočíte a spadnete ze dvou metrů," culí se Kolář.

Vedle odřených holení si ovšem český suverén posledních let žádné vážnější zranění nevybavuje. „Akorát přes zimu jsme léčil zlomenou ruku, ale to jsem na jiném kole skákal triky do molitanu," vykládá.

Obtížné skoky na dřevěné klády, hranoly, pražce, skruže nebo roury jej čekají v sobotu v pavilonu G1 Brněnského výstaviště. V deset hodin dopoledne tam startuje finálový závod Vema mistrovství republiky. „Mám raději přírodní sekce s víc technickými pasážemi. Na veletrhu to bude o tom, kdo vyskočí výš. I pro diváky je hezčí, když se biker rozšlape a vyskočí, než když pořád poskakuje se zabržděnými koly. Je to plynulejší," říká jedenadvaceti­letý Kolář.

Jenže takových pasáží si jezdci na veletrhu moc neužijí, i když pořadatelé přichystali i jednu sekci venku před pavilonem. „Přiláká dost lidí, ale bojím se, že je přepísklá, moc těžká. Pro mě to takový problém není, ale podle mě ji neprojede moc lidí. Všechny skoky jsou vysoko a bez rozjezdu. Není příjemné, když člověk ve dvou a půl metrech skáče svoje maximum, to je o zranění," uvažuje.

Titul mistra republiky už má jistý před zítřejším závodem, na českém území dva roky neprohrál. Už nyní někteří znalci přirovnávají Koláře k legendě českého biketralu Josef Dresslerovi. „To srovnat nejde, Pepa závodil v úplně jiné době. Je o dost známější, když se řekne biketrial, každý si ho vybaví. Jsme kamarádi," hlásí pětinásobný mládežnický mistr světa.

Dressler se vedle dvou titulů mistra světa proslavil také tím, že na kole vyskákal až na Petřínskou rozhlednu nebo Žižkovský vysílač. „Určitě bych to taky zvládl bez problémů, ale nemyslím, že by mi to v publicitě pomohlo. Nad takovým zviditelněním budu uvažovat, až nebudu tolik závodit," usmívá se Kolář.